Голова Верховного Суду: люстрація не торкнулася 80% керівників судів

23 Травня 2014, 20:21

Прийнятий парламентом закон про люстрацію суддів  звільнив від займаних посад усіх голів судів, їх заступників та секретарів судових палат. Шляхом таємного голосування судді повинні були обрати нове керівництво. Під час круглого столу, присвяченого судовій реформі і незалежності суддів, голова Верховного Суду (ВСУ) Ярослав Романюк повідомив, що вибори нових голів завершилися практично у всіх судах.

«На 80% колективи переобрали тих же голів судів, що були призначені за раніше чинною процедурою Вищою радою юстиції», – заявив Романюк.

Голова люстраційного комітету при Кабінеті міністрів Єгор Соболєв в коментарі виданню «Капітал» зізнався, що запропоновані в Законі механізми люстрації не спрацювали.

«Не було жодних порушень під час голосувань, судді показали, що не готові стати незалежними. Ми будемо піднімати питання нового набору суддівського корпусу на підставі відкритого конкурсу, що проводиться населенням", – заявив він.

Певні зміни відбулися  в спеціалізованих судах. Так, голову Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВСС) Андрія Солодкова змінив Борис Гулько, а у Вищому господарському суді (ВГС) головою був обраний Богдан Львов, змінивши на цій посаді Віктора Татькова.

Разом з тим існує ймовірність, що законність прийняття люстраційного закону для суддів може бути оскаржена. 19 травня в Конституційний суд надійшло подання від 76 народних депутатів щодо відповідності закону про відновлення довіри до судової влади Конституції України. За інформацією прес-служби КСУ, подання було передано в секретаріат для правової експертизи. 

Впродовж 15 днів секретаріат повинен відреагувати на подання – передати в колегію суду для подальшого розгляду або відмовити подальшому провадженні.

Як повідомлялось, 8 квітня Верховна Рада прийняла закон "Про відновлення довіри до судової системи України". Відповідне рішення підтримали 234 народних депутати.

Цей законопроект визначає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Авторами закону є шестеро народних депутатів. У пояснювальній записці до закону вони вказали, що нині судова система України перебуває у важкому стані, оскільки вражена корупцією.

Читайте також: Антикорупція та люстрація в програмах кандидатів в Президенти