Спостерігачі від СНД не приїдуть на вибори в Україну, бо не отримали запрошення

23 Травня 2014, 10:26

"Ні. Відповідного запрошення не було", – зазначили у Виконкомі, відповідаючи на запитання, чи будуть на виборах в Україні спостерігачі від СНД.

Там нагадали, що місію спостерігачів від СНД направляють за відповідним положенням, затвердженим Радою міністрів іноземних справ Співдружності, яким передбачено виконання низки процедур.

"За цим положенням ми можемо починати підготовку до організації спостереження тільки після надходження запрошення з країни, яка проводить вибори", – заявили у Виконкомі.

"Ми працюємо на підставі прийнятих документів. Тож у нас не було підстав для організації місії", – зазначили у Виконкомі.

Нагадаємо, на початку травня голова МЗС України Андрій Дещиця заявив, що спостерігачі від СНД можуть і без запрошення звернутися до ЦВК України за акредитацією на виборах.

Як відомо, Центрвиборчком зареєстрував 19 місій від міжнародних організацій і стільки ж від іноземних держав. Зокрема, загальна кількість міжнародних спостерігачів становить 2785 осіб. Найбільше спостерігачів від іноземних держав надіслала Польща – 61, США – 38 і Литва – 31.

Що стосується міжнародних організацій, то найбільше представників на українські вибори прибуде від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ – 1056, від організації ЕNЕМО – 382.