Після окупації Криму понад сім тисяч кримських татар залишили півострів

18 Травня 2014, 13:05

«Українська влада стурбована ситуацією в Криму – залякуваннями, обшуками та придушенням прав кримськотатарського населення в Криму, тим, що лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву заборонений в'їзд до Криму, тим, що заборонені церемонії в пам'ять про жертви депортації», – сказав Сергеєв.

Він нагадав, що тисячі кримських татар були вислані у 1944 році з Криму, 40 % із них померли у поселеннях в Узбекистані, Казахстані та на Далекому Сході.

«Після анексії Криму Росією понад 7 тисяч кримських татар змушені були залишити півострів через тиск з боку окупантів», – повідомив Сергеєв.

Він заявив, що українська влада стурбована ситуацією в Криму – «залякуваннями, обшуками та придушенням прав кримськотатарського населення в Криму, тим, що лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву заборонений в'їзд до Криму, тим, що заборонені церемонії в пам'ять про жертви депортації».

«Українська влада виступає за солідарність між усіма українцями, але агресори намагаються цю солідарність зруйнувати. Однак ми знаємо, що ті, хто ігнорує історичні уроки, будуть покарані», – заявив представник України.

Як відомо, 18 травня кримські татари вшановують жертв сталінської депортації кримськотатарського народу 1944 року. Цього року минає 70 років трагедії, яку кримські татари вважають геноцидом їхнього народу. За оцінками істориків, на засланні від нестерпних умов, голоду та хвороб загинули більше 40% кримських татар. Із 423 тисяч виселених 195 тисяч загинуло дорогою та протягом перших пiвтора року життя у спецпоселеннях.