Конституційний суд: 25 травня президента оберуть на 5 років

16 Травня 2014, 10:28

"Президент обирається на термін 5 років незалежно від того, обирається він на позачергових або чергових виборах",  – йдеться у рішенні КС.

Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін зазначив, що рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскарженим, а також підлягає опублікуванню у “Віснику Конституційного Суду України” та в інших офіційних виданнях України.

Як вдіомо, наприкінці квітня 101 народний депутат, серед яких – лідер фракції УДАР Віталій Кличко, направили до КС подання і просили дати офіційне тлумачення положень частин першої, п'ятої статті 103 Конституції України в системному зв'язку з положеннями пункту 16 розділу ХV "Перехідні положення" Основного закону. Тобто, чи не буде діяти норма, що передбачає проведення виборів президента в березні 2015 року.

Вони вказують, що згідно з Конституцією президент України обирається строком на п'ять років. У той же час в розділі ХV "Перехідні положення" говориться, що чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня 2015 року. Таким чином, виникає питання, президент на майбутніх виборах буде обраний на п'ять років або до березня 2015 року.