Кабмін нагадав Росії про обіцяну мільярдну позику

15 Травня 2014, 18:55

"Коли мова йшла про наш газовий  конфлікт, ми пропонували, давайте повернемося до ідеї 15 млрд доларів, давайте повернемося до нормальної співпраці. Виплатіть нам транш в 2 млрд доларів, як було обіцяно в січні, ми тут же розрахуємося цими грошима за борг по газу. Але, на жаль, не отримали такої згоди", – сказав Шлапак.

Як він пояснив журналістам, що домовленість України з Міжнародним валютним фондом та іншими інвесторами передбачає, що ресурси залучають на зовнішніх ринках в тому обсязі, який потрібен країні для погашення боргу.

"Поки ми отримали 2 млрд доларів до бюджету від МВФ, 1 млрд доларів отримаємо завтра від євробондів, які розмістили під гарантії США. Наприкінці травня очікуємо грошей від ЄС і Світового банку. Тобто ресурсів у нас буде достатньо, щоб розрахуватися з усіма нашими боргами", – зазначив Шлапак.

Нагадаємо, що 17 грудня 2013 року в Москві під час засідання Українсько-російської Міждержавної комісії під головуванням президентів України та РФ Віктора Януковича і Владіміра Путіна було досягнуто домовленості про зниження вартості російського газу для України на третину – до 268,5 дол. за 1 тис. кубометрів, а також про придбання Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту (ФНД) українських суверенних євробондів на 15 млрд дол.