Леся Василенко про сесію ПАРЄ: “Росія перед початком сесії добивалась того, щоб кримське питання було зняте з порядку денного”

Політика
22 Червня 2021, 17:27

Голосування заплановане в другій половині дня 23 червня. За словами членкині української делегації в ПАРЄ Лесі Василенко у коментарі Тижню, для України це потужна резолюція. Вона підтверджує, що Росія здійснює в Криму повний контроль і несе повну відповідальність за всі правопорушення, що там відбуваються. 

 

Серед вимог резолюції:

  •  Росія повинна провести повну деокупацію Криму, мають бути проведені прозорі розслідування всіх правопорушень, що були скоєні щодо кримських татар у Криму. 

  • зокрема, розслідувати смерті і зникнення політичних активістів за час окупації, також має припинитись тиск на незалежні ЗМІ і відновитись робота кримськотатарського каналу АТР. 

  • також окремим пунктом йдеться про кримськотатарські організації та їх переслідування. Зокрема відновити роботу Меджлісу, дозволити його голові Рефату Чубарову та лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву повернутися в Крим. 

 

Читайте також: ПАРЄ: втома і гроші

 

Леся Василенко пояснює, що причин відхилити резолюцію немає, так як в Раді Європи давно визнають незаконну анексію та беззаперечність порушення  Росією міжнародного законодавства і цілісності територій іншої держави: “Росія перед початком сесії добивалась того, щоб кримське питання було зняте з порядку денного і мотивували вони це початком виборчого процесу. За правилами Ради Європи, будь-які питання, які можуть мати вплив на вибори в одній з країн-членів ПАРЄ, не ставляться в період виборчих кампаній на розгляд. Це щоб не було причин вважати, що хтось із політичних сил користується цим для переваги на виборах. Наша делегація пішла іншим шляхом і мобілізувала велику кількість наших партнерів, інших парламентарів, ми проводимо роз’яснювальну роботу у “віртуальних кулуарах” щоб наші колеги зрозуміли, що питання Криму – не питання внутрішнього порядку денного РФ. І ніяким чином це питання не може впливати на їхні вибори”. Таким чином парламентарі домоглися, щоб ця резолюція розглядалась згідно графіку і не перекладалась на невизначений час”.

Читайте також: Крим. Уроки вторгнення

“Ми очікуємо різних маніпуляцій в промовах російської делегації. У них дуже різнобарвних набір спікерів. Наприклад, Пьотр Толстой висловлюється однією фразою, що Крим “завжди був, є і буде російським”. Це технологія, яка використовується для психологічного тиску і дестабілізації української делегації. Поки догани висловлюють тільки українській стороні за реакцію на ці прямі маніпуляції. Чому вони стосуються мови нашої делегації, але закриваються очі на те, що і як говорить російська – окреме питання. Ми порушимо його перед регламентним комітетом ПАРЄ, бо це як мінімум несправедливо”, -пояснює Леся Василенко.