ЄБРР очікує падіння ВВП України на 7% через сепаратистів на Сході

14 Травня 2014, 14:05

«Розвиток ситуації на сході України, подальша ескалація конфлікту суттєво впливатиме на загальноекономічну ситуацію в країні. У зв'язку з цим падіння ВВП за підсумками 2014 року становитиме близько 7%», – йдеться в огляді.

Водночас у ЄБРР зазначають, що в 2015 році в економіці України будуть помітні ознаки стагнації, але, незважаючи на це, економіка вистоїть.

«Зовнішні й фіскальні дисбаланси будуть із часом подолані, зокрема за рахунок допомоги МВФ та інших фінансових донорів. За нашим сценарієм необхідні структурні реформи буде втілено вчасно, й системну банківську кризу буде подолано, хоча й вимагатиме значних витрат на рекапіталізацію банків», – йдеться в огляді.

Нагадаємо, раніше Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння реального ВВП України в 2014 році на 5 % при прискоренні інфляції до 16% за підсумками року.

Як відомо, виконавча рада МВФ схвалила дворічну програму stand-by для України в обсязі $17 млрд (800 % квоти) з негайним наданням $3,19 млрд в рамках виключної компетенції фонду. У заяві фонду підкреслюється, що подальші виплати залежатимуть від даних оглядів за критеріями ефективності.

Позначки: