Місцеві вибори. Одеса: фігурант кримінальних справ, комік та власник мережі таксі

Політика
10 Вересня 2020, 17:01

Не встигли відпочивальники полишити осінні одеські пляжі, як на рекламних бордах  з’явилися гучні гасла, регіональні телеканали наповнили політичні ток-шоу, а самі політики стали охочіше спілкуватися з журналістами. Навіть гуглити не треба щоб здогадатись – вибори близько. Обличчя політиків на телебаченні цієї осені будемо бачити може й частіше, ніж рекламу засобів від застуди. Ставки високі. Одеса – місто-мільйонник, яке має серйозний бізнес-потенціал. Посада мера південного центра – одна з «найласіших» в Україні.

 

Читайте також: Харків між Кернесом і Кернесом

 

«Довіряти ділам»

Чинний мер Одеси Геннадій Труханов готував «сани влітку».  Білборди, які розповідають про його діяльність на посаді мера, з’явились кілька місяців тому, а активну піар-кампанію політик почав ще в середині липня. Тоді Труханов у супроводі водолазів обстежив місце аварії танкеру  Delfi. Це судно в листопаді 2019 року затонуло біля одного з місцевих пляжів, ставши улюбленою фотозоною для одеситів та німим докором бездіяльності влади. Після занурення Труханов звернувся до обласної влади з вимогою підняти судно. Досі його остаточно не підняли. Ще одним піар-ходом став подарунок сертифікату на квартиру в місті юному співакові Максиму Ткачуку. Через скандал, який почався  після відмови хлопцю в участі на дитячому Євробаченні від України за виконання радянської пісні на одному з пов’язаних із Росією конкурсі. Підтримка дитини, якій співчуває велика частина проросійськи налаштованих виборців, стала дуже влучним ходом для завоювання їхніх симпатій.

 

Мер постійно комунікує з виборцями через білборди, розповідаючи жителям Одеси про запроваджені ініціативи та досягнення своєї партії «Довіряй ділам». Залучившись підтримкою підконтрольних одеських медіа, Труханов створює образ «міцного господарника», який тримає місто в порядку.  Судячи з соціологічних опитувань, йому це цілком вдається. Згідно літнього опитування соціологічної групи «Рейтинг», свої голоси за чинного мера готові віддати 48,7% одеситів. За даними того ж опитування, образ «нових облич в політиці» перестав бути привабливим. У порівнянні з минулим роком, коли партія «Слуга народу» на парламентських виборах в Одесі набрала 46 % голосів, жителі міста виявляють більший консерватизм у політичних поглядах.

 

Незважаючи на значну підтримку одеситів, Труханов був і є фігурантом не однієї кримінальної справи. На початку серпня Спеціальна антикорупційна прокуратура спрямувала до суду обвинувальний акт стосовно нього. Його обвинувачували в тому, що він вніс недостовірну інформацію про свої прибутки та доходи. Також САП звернулась до Вищого антикорупційного суду з проханням заборонити меру Одеси обіймати посади в органах місцевого самоврядування та державної влади.  Також до суду повернули «справу про завод «Краян», за якою Труханова та кількох його підлеглих звинувачували в розкраданні державного майна. Приводом для порушення стало придбання Одеською міськрадою будівлі заводу «Краян» у вересні 2016 року за 185 мільйонів гривень в приватної структури. Сама приватна компанія на початку того ж року придбала приміщення на ліквідаційному аукціоні трохи більше, ніж за 11 мільйонів гривень.

 

По справі «Краяна» Труханова та його підлеглих визнали невинними, проте прокуратура подала апеляцію й розгляд пішов на нове коло. Паралельно зі слідчими, проти чинного мера працюють ЗМІ, які належать опонентам очільника Одеси. Вони активно висвітлюють хід справ проти нього та намагаються в кожній негативній події знайти сліди бездіяльності мера. Теоретично вони можуть вплинути на суспільну думку, звернувши увагу на інших кандидатів, яких вистачає.

 

Читайте також: Четверте коло Садового

 

Старі герої в новому образі

На політичній арені почали з’являтись ті гравці, про яких, здається, всі забули. Одним з таких є Едуард Гурвіц, колишній мер Одеси. Він очолював місто з 1994 по 1998, та з 2005 по 2010 роки. За час роботи в мерії він не здобув авторитету в одеситів, послідовно проваливши три виборчі кампанії на посаду мера в 2010, 2014 та 2015 роках. Останніми місяцями Гурвіц веде активне суспільне життя, бере участь у політичних ток-шоу, охоче дає інтерв’ю та публікує розгорнуті пости в соціальних мережах. Майданчиком для своїх виступів Гурвіц обирає регіональні ЗМІ, що належать одному одеському будівельному магнату, який перебуває в конфлікті з чинним мером та охоче підтримує всіх його опонентів.

 

Довгий час було інтригою, хто ж стане кандидатом від правлячої партії «Слуга народу». Зрештою, ним став фактично колишній колега Володимира Зеленського, комік Олег Філімонов. Його знають як артиста та ведучого телепрограми «Джентльмен-шоу». Сам Філімонов ще до офіційного оголошення підтверджував інформацію, що отримав пропозицію від «слуг», але думав, чи варто на неї приставати. Володимир Зеленський зараз активно піарить цього кандидата. Зокрема, 2 вересня в соцмережах поширили ролик, де президент разом з Філімоновим вітає Одесу з днем народження. Про реальні шанси кандидата від СН казати складно. Опитувань з іменем Філімонова у переліку кандидатів ще не оприлюднили.

 

 

Темні конячки

Серед чинних парламентських партій, які ще не визначились зі своїми кандидатами, можна виділити ОПЗЖ та БЮТ. Так серед «опозиціонерів» ймовірними претендентами називають Тетяну Плачкову – нардепа від «Опозиційної платформи – за життя». До речі, депутатка має непрості відносини з чинним мером. Саме Геннадія Труханова вона звинуватила в нападах на неї та її однопартійця на День Незалежності. Тоді біля Потьомкінських сходів Тетяна Плачкова з Богданом Гігановим давали інтерв’ю одному з київських телеканалів. На них зі штовханиною та лайками напали агресивні молодики.

 

Що стосується «Батьківщини», то партія поки не сильно активізувалася в місті. Можливо, «тимошенківці» вважають одеський регіон неперспективним для себе, можливо є тому інші причини. Чинний голова одеського обласного осередку та колишній нардеп Олег Радковський зараз не має серйозного впливу на організацію. Можливо, як формальний лідер, на посаду голови одеської міськради буде претендувати саме він, проте таких намірів Радковський не оголошував. Відмовчуються й інші його однопартійці, але скидати партію з рахунків зарано. Так на одній з останніх сесій Одеської міськради було оголошено про створення депутатської групи «Батьківщини». До неї  увійшли два колишніх члени об’єднання «Самопоміч», два колишніх представники «Опоблоку» та ексдепутат Морської партії Сергія Ківалова. Тому є ймовірність, що «Батьківщина» про себе ще заявить на виборах.

 

Читайте також: Влада "Директорії"

 

Патріотичні?

Партія «Голос» однією з перших включилася у перегони, хоча значної популярності серед одеситів не має. На минулих парламентських виборах в Одесі вона набрала всього 2,49 % голосів. На узбережжі Чорного моря «Голос» не зміг зібрати серйозної команди, але судячи з усього, не полишає надії. Нещодавно регіональну ланку «Голосу» очолила директорка одеського Будинку Клоунів Наталя Делієва. Власне, саме вона і є кандидаткою на пост мера від цієї політичної сили. Делієва відома в Одесі активною суспільною діяльністю та участю в благодійних заходах й не була помічена в скандалах, що можуть вплинути на її репутацію та результати голосування. Проте є певні чинники, за якими ці результати не мають бути дуже високими.

 

Зокрема, проти Наталі Делієвої на політичній арені грають її родинні зв’язки з Георгієм Делієвим, артистом відомої комік-трупи «Маски». Він доводиться братом чоловіка Наталії, Лева Делієва. Сам Георгій Делієв принаймні від літа бере участь у заходах під егідою вже згаданої Морської партії Сергія Ківалова, колишнього нардепа, в народі відомого як «Підрахуй» (у 2004-му році саме Сергій Ківалов очолював ЦВК, яка викривила результати голосування на користь тодішнього кандидата в президенти Віктора Януковича).

Ще однією силою, яка готова вступити у боротьбу за посаду голови міськради, є «Європейська Солідарність». Її представлятиме Петро Обухов, засновник місцевого таксі «Бонд» та найрейтинговішого інтернет-ЗМІ в Одесі «Думская», близький друг народного депутата Олексія Гончаренка. Ще в 2019 році Обухов намагався пройти до парламенту разом з «Європейською солідарністю», але був на 62-му непрохідному місці. Зараз він намагатиметься посісти крісло мера, однак політична сила, яку він представляє, не сильно популярна в місті. На минулорічних парламентських виборах «Європейська солідарність» в Одесі набрала лише 4,22 % голосів виборців.