Експерт: Україна близька до макрофінансової стабілізації

26 Квітня 2014, 18:59

На його думку, економіка України перебуває у складній, але не в безнадійній ситуації.

«З одного боку, поведінка Росії та необхідність руйнування старих тіньових схем підсилюють кризу реального сектору вітчизняної економіки і змушують швидше рухатися, щоб переорієнтувати виробництво на інші ринки. Із другого – Україна близька до макрофінансової стабілізації, вона чекає на значну фінансову й торговельну підтримку від розвинутих країн та міжнародних організацій», – наголошує Шавалюк.

За його словами, більша частина цих грошей піде на рефінансування старих боргів і дасть урядові змогу просто купити час.

«Ідеться про рік-два, упродовж яких у країні повинні провести глибинні економічні реформи. Якщо це відбудеться, то сюди почне масово прибувати іноземний капітал, якому на сьогодні досить складно знаходити собі застосування у світі з огляду на рекордні ціни на глобальних фінансових ринках. Тоді падіння ВВП у 2014-му може виявитися значно слабшим, ніж очікує уряд», – заявляє економіст.

Він прогнозує: якщо ж український владно-бізнесовий монстр минулого переможе, а зміни зазнають фіаско, то наслідки будуть нищівними впродовж багатьох років.

«Поки уряд робить правильні кроки, готовий до кардинальних змін і відмови від державного патерналізму, який завжди був невластивою нам парадигмою української політико-економічної системи часів незалежності, надія живе. Але щоб вона перетворилася на досягнення, потрібні важка праця всіх українців і невтомний контроль за політиками», – заявляє Шавалюк.

Детальніше читайте в статті «Реанімація тяжкохворого» у №17-18 «Українського тижня».