Туск: практичні наслідки зустрічі у Женеві пригнічують

23 Квітня 2014, 19:25

Під час відвідання Брюсселю, Парижа та Берліну, голова польського уряду переконуватиме європейських лідерів у необхідності створення  енергетичного союзу, який гарантував би членам ЄС енергетичну безпеку і незалежність від Росії.

За словами Туска, він також переконуватиме своїх співрозмовників у необхідності укладення постійної угоди щодо проблем України.

«Усі вже втомлені від ситуації в Україні. Я дуже не хотів би, щоб Європа звикла до поганих фактів в Україні. Думаючи про нашу безпеку, мусимо усвідомити, що криза в Україні може розвиватися по-різному і буде  тривалою. Вона матиме безпосередній вплив на безпеку Європи, зокрема енергетичну», – зазначив Туск.

Він також заявив, що чотиристороння зустріч у Женеві не принесла очікуваних результатів.

«Практичні наслідки зустрічі у Женеві пригнічують. Якщо йдеться про дії Росії в Україні, то, на жаль, збуваються песимістичні прогнози щодо справжніх намірів Росії на східних і південних територіях України. Росія та люди, які здійснюють російську політику в Україні дедалі більше наближають нас до того прикрого фіналу яким є, або може бути розпад України. Здається наміри Росії досить прозорі», – наголошує Дональд Туск.

Нагадаємо, на переговорах у Женеві Україна, ЄС, США і Росія домовилися про роззброєння сепаратистів і звільнення адміністративних будівель.

Президент США Барак Обама скептично оцінює виконання Росією Женевських домовленостей.

У свою чергу державний секретар США Джон Керрі заявив, що США готові запровадити додаткові санкції проти Росії, якщо вона порушить домовленості, досягнуті у Женеві.

На думку політичного аналітика Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимира Горбача, домовленості у Женеві – це пауза, яку взяли усі учасники переговорного процесу, щоб спостерігати за реакцією один одного.