Заборона виходити без маски та комендантська година. Як живуть на карантині різні країни

Світ
27 Березня 2020, 17:08

У зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції Covid-19 країни ввели різні карантинні заходи. В Україні, зокрема, закрили метрополітен, обмежили поїздки громадським транспортом, закрили більшість крамниць, а заклади харчування перейшли в режим доставки. Тиждень.ua дізнався, які заходи ввели в інших країнах та чи є вони суворішими. 

 

Китай 

 

У Китаї, де виник та звідки поширився новий коронавірус, продовжує діяти повний карантин у провінції Хубей. Мешканці міст не можуть пересуватися у межах населеного пункту без спеціальної перепустки. Утім, після спаду епідемії в місті Ухаль відновили роботу громадського транспорту. Щоб скористатися ним, мешканці повинні пройти реєстрацію. В окремих регіонах запровадили регулярну перевірку температури у мешканців при вході/виході у житлові комплекси та магазини, дає заборона заборона на вхід до житлових комплексів для тих, хто в них не проживає.

 

Літаки, що прямують до Пекіну, з 23 березня прибуватимуть до одного з інших 12 аеропортів. Після первинної перевірки пасажирів напрявлятимуть у столиці на 14-денний карантин. 

 

Також після початку поширення коронавірусу у Китаї ввели сувору кримінальну відповідальність за "поширення інфекції": людям загрожували до 10 років в’язниці, довічне ув’язнення, або смертна кара (утім, жодну людину за це не стратили). Окрім того, влада держави переслідувала лікарів, які поширювали неофіційну інформацію про коронавірус. 

 

Ізраїль

 

В Ізраїлі запровадили обов'язковий (а не рекомендований) режим домашнього карантину для всіх громадян. У країні встановлена максимальна відстань для піших прогулянок – 100 метрів від місця проживання. Також уряд держави заборонив масові заходи та релігійні обряди і обмежив громадський транспорт. Іноземці можуть отримати дозвіл на відвідування Ізраїлю лише в тому випадку, якщо зможуть забезпечити дотримання домашнього карантину. За порушення карантинного режиму – штраф до 1400 доларів. 

 

 

Франція

 

У Франції закрили школи, дитсадки, університети. встановлені обмеження на пересування без нагальної потреби. Дозволяються: відвідання лікаря, купівля продуктів харчування, прямування на роботу (яку неможливо виконувати дистанційно). В країні обмежується залізничне міжміське сполучення. У країні обмежено міжміське перевезення пасажирів, в 40 містах країни введена комендантська година. У всій Франції заборонено збиратися одночасно понад тисячі осіб, а в окремих регіонах – більш ніж 50.

 

Порушення правил пересування каратиметься штрафом у розмірі  135 євро, за повторне порушення протягом 15 днів – штраф у розмірі 1500 євро.

 

Єгипет

 

У Єгипті діють суворі обмеження у рамках карантину. Зокрема, у країні ввели комендантмьку годину з 19:00 до 6:00 та зупинили громадський та приватний транспорт. Магазини не працюють з 17:00, а у п’ятницю та суботу працюють лише аптеки та продуктові крамниці. У державі також призупинили масові молитви, а держустанови припинили надавати послуги. За порушення карантину людина може отримати штраф у розмірі 250 доларів або 3 роки обмеження волі. 

 

Італія 

 

В Італії, яка найбільше в Європі постраждала від епідемії коронавірусу, обмежила залізничне, автомобільне та авіасполучення. Також громадяни не можуть залишати межі населеного пункту без поважних причин: робота, медичне направлення, невідкладні справи. Для підтвердження мети, на вимогу поліції, слід заповнити спеціальний бланк, де особа бере на себе повну відповідальність за свої дії. 

 

 

Найжорсткіші обмеження запровадили у регіоні Ломбардія, що найбільше постраждав від коронавірусу. Із 21 березня там заборонили робити фізичні вправи на вулиці, заборонили будівництво всіх об’єктів, окрім залізничних колій, доріг і шпиталів. 

 

У країні скасовано масові заходи, зачинено заклади громадського харчування, заборонено прогулянки міськими парками, відвідання ігрових майданчиків та скверів; заборонено ігри, або відпочинок на свіжому повітрі. Також уряд оголосив про припинення роботи АЗС з 25 березня, спершу на автомагістралях, згодом в інших місцях. За порушення режиму карантину потрібно буде сплатити штраф у розмірі до 4000 євро. 

 

Велика Британія

 

Велика Британія спершу не вводила суворих карантинних обмежень. Уряд держави мав мету досягти високого рівня "колективного імунітету" від коронавірусу, проте згодом ввів жорсткіші обмеження: закрив школи та заборонив залишати помешкання без поважних причин: для походу за продуктами і ліками, роботи, невідкладних справ, медичних обстежень. У країні заборонили проводити збори більш ніж двох осіб, що не живуть разом. Усі магазини, окрім тих, що торгують товарами першочергового призначення, закрито. 

 

Також держава скасувала пряме авіасполучення з державами, де зафіксовано найбільше випадків інфікування. 

 

Південна Корея 

 

Для всіх мандрівників у Південній Кореї, яка також серед лідерів за кількістю інфікованих коронавірусом, ввели обов'язкові медичні перевірки. У школах та дитсадках скасували навчання, заборонили масові заходи. В аеропортах пасажири з температурою понад 37,5 C не допускаються на борт літаків. На дорогах працюють мобільні групи карантинного контролю, які можуть перевіряти стан здоров'я пасажирів. 

 

 

Чеська Республіка

 

У Чехії на 30 днів уряд ввів надзвичайний стан, обмежено вільне пересування у місті та між містами без нагальної потреби, заборонено виходити на вулицю без маски. Зачинені всі заклади та магазини, окрім лікарень, продуктових крамниць та аптек. Заборонено відвідувати ув'язнених у в'язницях та лікарнях. Навчання у чеських закладах освіти проходить у дистанційному форматі. Міжнародні перевезення не можна здійснювати, якщо у транспортому засобі знаходиться більше 9 осіб. 

 

Також у Чехії посилено покарання за кримінальні злочини. До них відносяться порушення карантину, а також "умисне або ненавмисне" поширення інфекції хворими, за що передбачено до 12 років ув'язнення. За недотримання карантину порушникам, крім в'язниці, загрожує штраф в розмірі до 3 млн крон (біля € 120 тис.). За перебування в громадському місці без маски загрожує до 20 тис. крон штрафу;