Президент ПАРЄ: парламент України повинен прийняти нову Конституцію до виборів президента

16 Квітня 2014, 12:43

Зокрема, на питання «Чи вважаєте ви, що проведення президентських виборів в Україні виявилося зараз під загрозою зриву?», Брасер відповіла:

«Питання в тому, чи лежить за подіями в Україні певна стратегія , яка полягає у відстроченні виборів. Зараз деякі сили стверджують , що нинішня влада в Україні нелегітимна. Якщо Україна проведе вибори і отримає обраного президента , тоді ніхто вже не зможе звинувачувати владу в нелегітимності . Якщо ж проведення виборів відсунеться, тоді цей аргумент можна буде використовувати і далі».

На думку президента ПАРЄ , «зараз важливо , щоб Верховна Рада змогла прийняти текст нової Конституції. Тому що якщо вона цього не зробить зараз , то після президентських виборів це буде зробити дуже складно. Українському парламенту необхідно прийняти ще цілу низку законів , які дали б " зелене" світло реформам. Рада Європи та Венеціанська комісія, зокрема, готові всіляко цьому сприяти. Україні потрібна демократична судова система й ефективна боротьба з корупцією, без цього не вдасться змінити поточну ситуацію. Необхідно зробити українську економіку привабливою для іноземних інвестицій. Якщо економічна ситуація буде погіршуватися, тоді люди будуть озиратися на Росію».

Вона також зазначила, що місія спостерігачів ПАРЄ за президентськими виборами в Україні налічує 50 членів, до неї увійдуть два доповідача з питань України . Місію очолить швейцарський депутат Андрес Грос. Він дуже досвідчений у цьому питанні політик і брав участь в 78 спостережних місіях , в тому числі і в Україні.

«Надзвичайно важливо, щоб вибори президента в Україні були добре організовані, чесні і вільні. Тоді можна буде гарантувати вибір легітимного президента держави. Не менш важливо , щоб після виборів сторона, яка зазнає поразки належним чином сприйняла цей результат. Тому що це також ознака зрілої демократії – вміти приймати політичну поразку. На мою думку, висновок міжнародної місії спостерігачів щодо результатів виборів – це свого роду знак якості», – зазначила Брасер.

«Якщо вони визнали , що вибори вільні, то це означає , що всі можуть довіряти їх результатами. Ці вибори стануть дуже важливим кроком для української влади. Але це буде лише перший крок серед тих багатьох, які вона повинна буде зробити», – додала вона.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про необхідність оприлюднення нової редакції Конституції до 25 травня – позачергових президентських виборів.

8 квітня Верховна Рада продовжила роботу спеціальної комісії, яка готує зміни до Конституції, до 15 травня.