Експерти: скасування утилізаційного збору пожвавить український авторинок

10 Квітня 2014, 11:58

«Протягом останнього часу в Україні тривало падіння продажів автомобілів (як нових, так і б/у), незважаючи на те, що більша частина українського авторинку потребує суттєвого оновлення (середній вік авто 18,5 років). Причина – «відкладений попит» на автомобілі (бажання українців відкласти покупку автомобілів до «кращих часів» і дочекатися більш вигідної пропозиції на авто ринку)», – зазначає організація.

Це зумовлено й тим, що спочатку українські автомобілісти чекали запланованого на кінець листопада минулого року підписання Угоди про асоціацію з ЄС та очікували лібералізації автоімпорту.

Потім українці очікували реалізацію заходів з виконання т.зв. «Дорожньої карти» між Україною і РФ (підписана 26.12.2013 р.), першим пунктом якої було обговорена скасування спецмита на автоімпорт. Не було виконано… І все це час українці відкладали покупку авто до моменту скасування ряду «штучно пролобійованих» податків : утилізаційного збору спецмита з імпортних автомобілів, зазначає ВААІД.

«Тому прийнятий ВР 08.04.2014 р. закон про скасування утилізаційного збору (набере чинності після підписання Президентом України і з моменту публікації тобто через 5-10 днів) і зменшення на 30% спецмита на автомобілі з 14.04.2014 р. однозначно пожвавить український авторинок і сприятиме реалізації «відкладеного попиту» населення на купівлю авто», – додають в організації.