Чорновіл: Росія зараз ставить не на зрив виборів в Україні, а на їхню дискредитацію

3 Квітня 2014, 16:32

«Зараз більш реальний сценарій не так зриву (виборів. – Ред.), як дискредитації», – зазначив Чорновіл.

«Щодо зриву, то треба розуміти, що відверто проросійських кандидатів на виборах не зареєстровано, крім Царьова, який відверто «путінський», але якогось впливу на події він мати не може. Його використовуватимуть для дискредитації, він буде подавати купу скарг, провокувати можливі порушення, потім їх же оскаржувати, але щоб був критичний об’єм цих порушень треба, щоб цим займався хтось із ключових кандидатів. На сьогоднішній день ніхто, включаючи Добкіна, в ці ігри грати не буде», – вважає він.

Чорновіл припускає, що Росія спочатку планувала зірвати вибори президента через неявку виборців і тиснути на те, що табору колишньої влади немає кандидатів, за яких традиційно голосує Схід і Південь.

«В певний момент все зірвалося. Українські олігархи плюс керівництво ПР вирішили гратися зовсім в інші ігри. Їм треба зараз концентруватися, зберігати партію. Фактично від них йде чотири кандидати, внаслідок чого організувати ситуацію, що на Сході не буде за кого голосувати, не вдасться», – зазначив Чорновіл.

Єдиний реальний сценарій зриву виборів, зауважує екс-депутат, це якщо Росія проведе дуже жорсткі провокації чи агресію.

«У такому випадку з українського боку мусить бути відповідний крок – введення військового чи надзвичайного стану. Однак, це все рівно не зрив виборів, а лише відкладення їх на цей період. Лишень у випадку окупації великої території – понад третини території України – можна говорити, що зрив виборів став реальний. Але на сьогодні ця ситуація Росії вже не по зубах, і вона й так бачить дуже погані результати по Криму», – зазначив Чорновіл.

На його думку, Кремль вочевидь, буде змушений йти на діалог з переможцем виборів, «оскільки Росія серйозно зайшла в глухий кут і має лише два варіанти виходу з нього: або починати крупну агресію, або йти на варіант тихого недружелюбного визнання (нової влади в Україні. – Ред.)».

«Після виборів вони пояснюватимуть, що вже мають хоч якісь приводи говорити з новим керівником України», – додав він.

Нагадаємо, секретар РНБО Андрій Парубій заявив, що Росія намагається розпочати військовий конфлікт з Україною, дестабілізувати ситуацію в країні та зірвати вибори президента, призначені на 25 травня.