Нацрада пояснила Ернсту, що має багато доказів розпалювання ворожнечі між народами телеканалом, яким він керує

2 Квітня 2014, 17:06

В українському регуляторному органі, зокрема, відзначили, що відключення російських телеканалів було складним і вимушеним кроком.

"Повірте, у нас достатньо аналітичного відеоматеріалу, який підтверджує, що інформація про Україну, яка виходила, в тому числі, і в ефірі Першого каналу, не просто неправдивою, а несла загрозу територіальній цілісності країни і розпалювала ворожнечу між нашими народами. Правову оцінку цих матеріалів належить дати суду", – зазначено в листі Нацради.

Регулятор також нагадав керівнику російського телеканалу про те, що на відміну від українського ринку, заповненого російськими телеканалами, в кабельних мережах Росії немає українських каналів.

"До речі, Ви, як журналіст, знаєте, що цифри бувають красномовніше будь-яких фактів. Так от, в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, в той час, як глядачі України дивляться 69 російських каналів. Але це, звичайно, не претензії до Вас – швидше, своєрідна точка відліку", – зазначено в листі.

Український регулятор закликав керівництво російського каналу дотримуватися територіальної цілісності державного простору і керуватися в роботі тільки фактами.

"У нас є спільне бажання – ми хочемо повернути українським глядачам їхні улюблені серіали, програми ОРТ. І оскільки Ви в одному зі своїх виступів сказали, що готові до діалогу, в тому числі і адаптувати з урахуванням обставин, що склалися, контент міжнародної версії каналу до нашого законодавства, будемо вважати, що цей діалог вже почався. Сподіваємося, ми знайдемо точки дотику під час Вашого візиту в Україну, адже ми говоримо однією мовою – мовою професіоналів", – підкреслили в Нацраді.

Як повідомлялося, Київський окружний адміністративний суд 25 березня прийняв ухвалу, якою повинна бути припинена трансляція ряду російських телеканалів в Україні на час розгляду позову Національної ради з телерадіомовлення до компанії-ретранслятора.

Рішення суду стосується телеканалів РТР, Росія-24, Перший канал, НТВ.

Як відомо, раніше Нацрада з питань телерадіомовлення подала позов до Вищого адміністративного суду щодо діяльності російських каналів. 

11 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення висунула вимогу до провайдерів програмної послуги до 19:00 в цей день припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Вести», «Росія 24», ОРТ (Перший канал. Всесвітня мережа), «РТР-планета», «НТВ-мир», у зв’язку «необхідністю гарантування інформаційної безпеки згідно з рішенням РНБО України від 1 березня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України».