Світ про результати першого туру виборів президента України:нове політичне обличчя та стійкий лідер

Світ
3 Квітня 2019, 10:30

На думку колишнього посла США в Україні Джона Гербста, підсумки першого туру президентських виборів в Україні 31 березня, коли телевізійний комік отримав майже вдвічі більше голосів, ніж чинний президент, є відображенням рівня "розчарування станом внутрішніх справ". "Поки країна сильно об'єдналася, щоб протистояти агресії Кремля, люди сподівалися, що Революція гідності призведе до серйозних змін всередині країни та поліпшення рівня життя", – стверджує екс-посол. Водночас кампанія Зеленського підживлюється суспільним незадоволенням політичним класом, корупцією та триваючим конфліктом з Росією. "Відбулися значні зміни, як це видно з серйозних реформ у газовому секторі, державних закупівлях та банківському секторі; але деякі критики вказують на дуже повільні темпи змін у секторі юстиції. Також були нереалістичні очікування щодо покращення рівня життя. Навіть найуспішніші економічні перетворення спочатку пов'язані з певними труднощами. Всі ці речі сприяли новому політичному обличчю на виборах. А Зеленський – це політичне обличчя", – вважає Гербст.

 

Між тим, дипломат відзначає, що  Порошенко був сильним пропагандистом добрих відносин із Сполученими Штатами та членством в НАТО та ЄС. "Він добре відомий у Вашингтоні та Брюсселі, а лідери в Сполучених Штатах, НАТО та ЄС мають справу з ним. Зеленський ще не створив команду національної безпеки; але він навряд чи змінить політику України щодо Заходу", – запевняє Гербст.  Крім того, екс-посол порівняв позицію двох кандидатів щодо Кремля. "Сильна позиція Порошенка проти агресії Кремля добре відома. Огида Путіна до нього однаково добре відома, і Путін хотів би, щоб Порошенко програв. Зеленський визнає, що Москва відповідає за війну на Донбасі. Як і президент Порошенко, він вимагає повернення Криму. Але Зеленському не вистачає досвіду у національній безпеці, і, мабуть, Путін випробує його, якщо він переможе", – додає він. Гербст вважає,що у другому турі  Зеленський розповість про оточення Порошенка та їхні ділові зв'язки. Водночас Порошенко буде наголошувати на зв'язку Зеленського з Коломойським. "Це буде важкий конкурс, кожен з яких зосередиться на найслабшому місці іншого", – переконаний він.

 

Своєю чергою, експерт Atlantic Council Мелінда Харінг зазначає, що Зеленський розумів суспільний настрій краще, ніж будь-хто інший. "Зеленський – ідеальний кандидат: він грає на телебаченні президента, який відсікає руку корумпованого депутата…Звичайно, це просто дурне телебачення, але Зеленський пообіцяв, що ніхто не отримає особливого ставлення, усунути депутатський імунітет і підтримати антикорупційні інституції України…Однак у нього немає політичного досвіду", – зауважує вона. Разом з тим, експерт підкреслює, що українці розповідають соціологам, що вони розчаровані останніми п'ятьма роками і хочуть змін. "Жоден з високопоставлених шахраїв попередньої епохи не був ув'язнений, і війна залишається в глухому куті. Українські виборці найбільше стурбовані війною, корупцією та економікою. Порошенко отримує хороші оцінки як президент воєнного часу, але економіка майже не зростає. На початку президентства Порошенка спостерігався прогрес у боротьбі з корупцією, насамперед у газовому секторі, але боротьба зірвалася. Адміністрація Порошенка не вдалася до судової реформи, а суди залишаються нереформованими", – наголошує Харінг.  Також експерт вважає, що бажання Зеленського провести референдум щодо вступу в НАТО не пройде, адже громадська думка не зможе цього дозволити. Харінг зазначає, що Зеленський говорить, що він буде вести переговори з Путіним, що сприймається як абсолютно наївна позиція. У Зеленського також є велика проблема, оскільки він стверджує, що є справжнім реформатором, але за ним стоїть Коломойський, додає вона.

 

 

Професор університету Rutgers у США Олександр Мотиль у статті для американського видання Foreign Policy зауважує, що Зеленський може стати наступним лідером країни у реальному житті. Якщо його шоу слугує йому путівником – українцям варто хвилюватися, застерігає політолог. "Наступним президентом України, однак, буде або Порошенко, або альтер-его Зеленського – Василь Голобородько", – стверджує він. У статті наголошується, що  в реальному житті Зеленський звів свою передвиборчу кампанію до мінімуму. Він дозволив Голобородьку виконати роботу за нього. 

 

На думку автора, непростимим є відсутність у шоу "Слуга народу" Росії чи Путіна. "В альтернативному всесвіті Крим і Донбас не окуповані. Немає війни. Немає смерті. Ніяких згадок про спроби Росії придушити українську незалежність з 1991 року. Ця цікава відсутність свідчить або про те, що Зеленський, який є виконавчим продюсером шоу, не знає, як мати справу з дуже реальною загрозою для України або, набагато гірше, він не вірить, що така загроза існує. Тоді, у кращому випадку, президент Зеленський буде схильний до серйозних помилок у відносинах з Путіним; у найгіршому випадку він міг би піти на поступки, які б підірвали український суверенітет", – вважає політолог. З іншого боку, відсутність путінської Росії має й інше значення. "Неможливо зрозуміти війну України в східному регіоні Донбасу – натхнення для власних громадянських конфліктів шоу – без урахування вторгнення Путіна і анексії Криму; підтримки сепаратистів на південному сході України; розміщення там кількох тисяч солдат; розміщення десятків тисяч російських військ, танків і артилерійських одиниць уздовж кордону України; блокади портів України на Азовському морі", – відзначає він.

Своєю чергою, Мотиль стверджує, що протягом п'яти років Порошенко послідовно відкидав лінію Путіна і прагнув зробити Україну життєздатною нацією і державою. "У значній мірі йому це вдалося. Україна має сильну армію, яка боролася з росіянами та їх прихильниками на Донбасі і завела їх в глухий кут. Країна все більше інтегрується в західні інституції і розширює свої зв'язки з рештою світу. Адміністрація Порошенка прийняла безліч позитивних політичних, економічних, соціальних і культурних реформ і фактично залишила російську сферу впливу", – наголошує автор. Разом з тим, якщо "Слуга народу" є путівником, Зеленський цілком може звести на нівець ці досягнення і ефективно повернути Україну в "русскій мір", відзначає політолог. "Прихильники Зеленського сподіваються, що його радники, особливо самозвані реформатори, які працювали з Порошенком, компенсують його невігластво, але це малоймовірно. Їхня готовність відмовитися від Порошенка, при важкому завданні, не обіцяє їхньої майбутньої відданості Зеленському. Зеленський міг би опинитися повністю наодинці або повністю залежати від олігархів. Сам по собі він перестане працювати як реформатор. Будучи маріонеткою для могутніх олігархів, він досяг би успіху як антиреформатор", – йдеться у публікації. Так, Мотиль підкреслює, що яким би не був результат, слабкий президент буде саме тим, чого хочуть українські корупційні еліти і Путін.

Між тим, автор пише, що багато українців правильно бачать в Порошенку стійкого лідера, який врятував Україну на межі катастрофи в 2014-2015 роках. Багато хто також правильно вважає його людиною, яка не спромоглася повалити олігархів і наклала болісні підвищення цін, затверджені МВФ, на населення, яке бореться за виживання. "Ще п'ять років Порошенка, мабуть, означатиме ще п'ять років помірних реформ, зростаючої інституціоналізації та стабільності, прогресивної інтеграції на Захід. Але Порошенко може також здивувати українців. Він може занепокоїтися своєю історичною спадщиною, і зробити висновок, що потрібно зробити щось драматичне – щось на кшталт справжнього розгрому корупції", – додається у статті.

 

 

Оглядач польського видання Wprost Якуб Мельник на цих президентських виборах втомленість громадянина досягла свого зеніту.Автор пише, що Порошенко був обраний на попередніх виборах як неполітичний діяч, пообіцявши боротися з корупцією і захищати країну від російської агресії. Хоча з останнім завданням він впорався добре, поставивши ефективний опір Росії не тільки в окопах Донбасу, але і на дипломатичній арені, навіть назвавши автокефальну православну церкву України незалежною від Москви, він був набагато гірший в боротьбі з корупцією, вважає журналіст. "І це, мабуть, ключова проблема для більшості громадян. Голосуючи за суперника Порошенка, українці показали, що вони дуже втомилися від його політики", – йдеться у публікації.

 

Так, автор нагадує, що за коміком Зеленським стоїть його спонсор і покровитель, мільярдер Коломойський, у якого з Порошенко є свої рахунки. Водночас Зеленський уникає суворих політичних сутичок, інтерв'ю і дебатів, які можуть виявити повну відсутність орієнтації в складності політики, стверджує журналіст. На думку автора, українці, які проголосували за коміка в першому турі, проголосували не стільки за цього кандидата, скільки проти його головних суперників: Порошенка і Тимошенко. 

 

 

 

Кореспондент Маттіас Вільямс та Павло Політюк у статті для агентства Reuters відзначають, що комік без політичного досвіду вирвався вперед на президентських виборах в Україні, ставши "новим обличчям" для виборців, ситих по горло вкоріненням корупції в країні, яка перебуває на передовій протистояння Заходу з Росією. Автори стверджують, що зростання рейтингу Зеленського співпало з виборцями в усьому світі, які відстоювали статус-кво, приводячи до влади антисистемні сили, такі як президент США Дональд Трамп і "Рух 5 зірок" в Італії.

 

Так, Зеленський повинен переконати виборців, що здатен очолити країну у стані війни і в центрі боротьби Заходу з Москвою після того,  як протести на Майдані в 2014 році витіснили дружнього Кремлю попередника Порошенка, а Росія анексувала Крим. Водночас Порошенко прагнув зобразити Зеленського непридатним представляти Україну за кордоном, особливо щодо Путіна в міжнародних переговорах, зауважують автори. "Наголошуючи на використанні української мови та сприяючи створенню нової незалежної православної церкви, 53-річний магнат-кондитер Порошенко виступив як людина, яка перешкодила Україні знову стати васальною державою Росії", – йдеться у статті. Однак реформи, які мають вирішальне значення для того, щоб тримати іноземну допомогу, були нечіткими, вважають журналісти. "Розчарування через низький рівень життя в одній з найбідніших країн Європи та поширена корупція залишили двері відкритими для Зеленського", – наголошується у публікації.

 

Своєю чергою, кампанія Зеленського багато в чому спиралася на соціальні медіа та комедійні концерти, які розважають його політичних суперників. Крім того,кампанія Зеленського розмивала межу між реальністю і серіалом "Слуга народу", додають автори. "Зеленський уособлює собою потребу в "нових обличчях" в політиці і може схилити на свою сторону молодий електорат, який виступає на підтримку реформ", – сказав аналітик Economist Intelligence Unit Агнес Ортолані.

 

 

Журналістка французького видання Liberation Вероніка Дорман у своєму матеріалі зауважує, що опитування передбачали перемогу Зеленськоого , але недооцінили масштаби цього явища. "Результат, який можна було очікувати, не стає від того менш вражаючим. Удар прогримів, і більш імовірним стає зречення Порошенка, якому поставив виклик інопланетянин та аутсайдер, комік та бізнесмен із тієї самої країни, головні досягнення якого – яскрава президентська кампанія завдяки серіалу "Слуга Народу", – пише автор.

 

Так, журналістка спитала, що надихає багатьох українців, розчарованих політичними елітами, непоправно корумпованими, у тому числі Порошенком, бізнесменом, який не спромігся деолігархізувати політичну систему. "Це маріонетка", – сказала на виході з виборчої дільниці пані Людмила, посилаючись на зв'язки Зеленського з Коломойським. Вона проголосувала за Порошенка, сподіваючись, що він використає свій другий термін, щоб остаточно реформувати країну, як обіцяно. Водночас інший виборць, Вадим не віддав свій голосу нинішньому президентові, як у 2014 році, бо розчарований багатьма порушеними обіцянками.  "Ми не знаємо, на що він (Зеленський, – Ред.)здатний, але це нова голова, і це буде краще, ніж все, що ми вже знаємо", – сказав він.