Експерт: Санкції проти Росії відлякають інвесторів і спричинять девальвацію рубля

25 Березня 2014, 18:21

«Вплив санкцій буде суттєвий навіть тоді, якщо відбудеться незначне падіння обсягу експорту нафти й газу з Росії, скажімо, на 20-30%. А це, в свою чергу, вплине на погіршення платіжного балансу й девальвацію рубля», – заявляє Шавалюк.  За його оцінками, девальвація можлива в межах 30%.

На його думку, санкції вплинуть і на погіршення інвестиційного клімату у Росії.

«Передбачається величезний відплив американського й європейського капіталу, від якого Росія дуже залежна. Якщо буде постійний і регулярний відплив, то це означає, що постраждає не тільки економіка, а й акції російських компанії», – вважає Шавалюк.

На його думку, одна з найбільш загрозливих санкцій проти Росії – від США, пов’язана з необслуговуванням доларових платежів російських олігархів, що «може серйозно вплинути на їхній добробут».

Як стверджує економіст, ефективність дій санкцій залежить від одностайності щодо їхнього застосування країн, які це здійснюють.

«Яким буде набір санкцій і з яких країн – від цього залежить ефективність, але зараз ми бачимо роз’єднаність у цьому питанні. Країни не одностайні у питанні санкцій проти Росії. Якщо Європа й США намагаються покарати олігархів, наближених до Путіна і його Сім’ї, то Велика Британія, побоюючись втратити свій капітал, не солідарна з ними», – вважає Шавалюк.

Він зауважує, що ефективність санкцій також залежатиме від тривалості їхньої дії.

«Але тривалість матиме зворотній ефект на країни, які їх застосували. Так, якщо США і ЄС протягом багатьох років будуть утримувати ці санкції, то це приведе до втрати їхніх інтересів у Росії, адже в них багато спільних підприємств», – зазначає економіст.

У той час застосування санкції може зачепити й економіку інших країн.

«Росія може у відповідь націоналізувати майно США чи країн ЄС. Цікавий парадокс: чим більша інтеграція в економіку Росії, тим болісніший може бути удар для самої країни. Наприклад, санкції проти Росії відіб’ються на економіці Німеччини», – наголошує експерт.

За його словами, сповна оцінити економічні втрати Росії від санкцій можна, коли буде представлений їхній повний набір, але, на його думку, він буде значним.

«Варто відмітити, що Росія має вагу на міжнародному ринку, зокрема й на ринку газу ЄС. Зважаючи на це, санкції можуть вплинути на нафтові й газові ринки, є загроза збільшення ціни на цю продукції. Але можливо, саме для цього зняли санкції з Ірану, аби імпортом із Ірану нафти компенсувати ту недостачу, яка може виникнути через відповіді Росії», – додає Шавалюк.

Як повідомлялось, на агресію Путіна проти України відповіли санкціями країни ЄС, США, Австралія, Канада і Японія. Також про можливість введення санкцій заявили Ісландія і Велика Британія.

У той час, за інформацією польського видання “Polityka”, Польща, Болгарія та країни Балтії є найбільш залежними економічно від Росії.