Проросійські активісти продовжують дестабілізувати ситуацію на Сході України

16 Березня 2014, 23:17

Харків

У Харкові сьогодні відбувся проросійський мітинг. Близько півтисячі людей скандувало "Росія". Згодом проросійські мітингувальники розгорнули на центральній площі Харкова величезний триколор, перекривши вулицю Сумську.

А на вулиці Римарській близько 500 мітингувальників зайняли будівлю "Просвіти". мітингувальники підпалили документи, символіку "Правого сектора", книги з історії України". Відтак почалася пожежа в приміщенні, яку згодом загасили пожежники.

Міліція на місці нікого не затримала. Вже постфактум прес-служба обласного управління МВС повідомила про відкриття кримінальної провадження за фактом погрому в будівлі – за статтею «Хуліганство». Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

 

Також у Харкові намагались штурмувати ОДА.

 

Тим часом сьогодні районний суд міста Харкова ухвалив заарештувати 25 осіб, затриманих після сутичок в центрі міста, унаслідок яких двоє людей загинули, п'ятеро отримали поранення.

 

Донецьк

Сепаратисти блокували рух української військової колони на під'їзді до Донецька. У мережі з'явилося відео, як "Народне ополчення Донбасу" 15 березня на під'їзді до Донецька, у Волновасі, заблокувало рух української військової колони.

Сьогодні на площі перед пам’ятником Лєніну зібралося близько трьох тисяч осіб. Вони тримали у руках прапори РФ і гасла на кшталт "Россия, Украина, Белорусь – это все святая Русь".


 

Під час мітингу була ухвалена резолюція, у якій проросійські активісти звернулися до Путіна, а також до депутатів Верховної Ради України, Донецької облради та Верховної Ради Криму з вимогою  "не втратити час, коли ще можна мирним шляхом вимагати відновити мир і законність в Україні" і вимагали "не допустити поширення фашизму".

Згодом учасники проросійського мітингу в Донецьку вирушили з площі Леніна до будівлі обласної прокуратури з вимогою відпустити самопроголошеного губернатора Павла Губарева. Пізніше їм вдалося захопити будівлю прокуратури, СБУ. Над будівлями встановили прапор Російської Федерації. 

Під вечір проросійські мітингувальники вдерлися до офісу Індустріального союзу Донбасу, який є компанією губернатора Сергій Тарута. Екстремісти встановили на будівлі прапор РФ.

Після цього вони вирушили до будівлі обласної держадміністрації. Їх там зустрів наряд міліції, який вишикувався у 5 рядів.

 

Луганськ

У центрі Луганська відбулась заборонена акція "Народний референдум". Жителям найсхіднішого обласного центру України, які прийшли на центральну площу міста, видали бюлетені і запропонували відповісти на п’ять запитань:

"Чи довіряєте ви тимчасовому виконувачу обов’язків президента України і призначеним ним особам?";

"Чи ви підтримуєте зниження соціальних виплат і скасування пільг на вимогу МВФ?";

"Чи ви підтримуєте статус Луганської області як суб’єкта федерації у складі України?";

"Чи ви підтримуєте амністію лідерам народного спротиву Луганщини?";

"Чи ви підтримуєте вступ до Митного союзу?".

Як стверджували очевидці, в одні руки видавали і по кілька бюлетенів.

Також у неділю на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся мітинг. Люди, які на нього прийшли мали на одязі георгіївські стрічки, кілька учасників тримали прапори Російської Федерації.

Депутат Луганської облради від КПУ Юрій Хохлов, відкриваючи мітинг, заявив, що проводить зустріч із виборцями, тому, на його думку, ці збори не можна назвати мітингом.

Дніпропетровськ

Сьогодні зранку в Дніпропетровську проходив мітинг за референдум про федералізацію. Близько двох сотень городян з георгіївськими стрічками на одязі прийшли до Оперного театру з проросійськими гаслами.

Метою зібрання, яке влаштували Союз радянських офіцерів і Лівий сектор, став збір підписів на користь референдуму про федералізацію. Крім того, люди принесли транспаранти з гаслами "НАТО – ні", "Україна, Росія і Білорусь – брати!", А також "Ми за мир!".

Перед пам'ятником Григорію Петровському проросійські мітингувальники встановили пам'ятний знак із написом: «Вічна пам'ять радянським громадянам, полеглим в 1939 – 1954 роках. від рук зрадників батьківщини, головорізів і фашистських прихвоснів з бандформувань нацистів ОУН-УПА».

За словами голови ГО «Союз радянських офіцерів» Віктора Марченка, пам'ятний знак був виготовлений на гроші, зібрані дніпропетровцями, в 2013 році.

Також 16 березня у Дніпропетровську впіймали чотирьох чоловіків з арсеналом зброї і символікою Росії. Один із затриманих назвався начальником охорони Царьова.

Очевидці, які надіслали фото, коментують:

«Під час гонитви втікач розбив кілька машин на центральному проспекті Карла Маркса. Увагу привернув тим, що машина була без номерів. Міліціонери Бабушкінського РВВС намагалися відпустити одного затриманого, але активісти знову зловили його і здали назад».

Полтава

У Миргороді (Полтавська область) 16 березня невідомий скоїв збройний напад на координатора місцевого Майдану Василя Третецького.

58-річний активіст вийшов із будинку і хотів завести своє авто, коли невідомий вистрілив у нього з пістолета. Куля пробила ногу, кровоносні судини і кістку. Активіст втратив багато крові. З місця події його відвезли в міську лікарню, де зробили операцію.

Запоріжжя

Близько двох тисяч чоловік (за підрахунками організаторів) взяли участь у мітингу на площі Лєніна. У місті розпочався збір підписів за проведення референдуму щодо федералізації України. У Запорізькій області працівники СБУ затримали групу озброєних провокаторів.

Суми

У Сумах 16 березня вимагали негайного припинення агресії та недопущення сепаратизму і провокацій на підрив цілісності України.  

На головній площі міста сумчани підняли Прапор Військово-Морських Сил України. на площі Незалежності. Більше тисячі сумчан вийшли на мітинг з Національними Прапорами та плакатами проти сепаратизму та вторгнення російських військ до Автономної Республіки Крим. 

Чернігів

На центральній площі міста зібралися близько 500 чернігівців. Промовці на мітингу говорили про небезпеку, в якій зараз опинилася країна, закликали до єдності та згуртованості українців, збереження територіальної цілісності країни, підтримки вітчизняних Збройних Сил, готовності почати мобілізацію і захищати країну. Учасники віча також звернулися до російського народу із закликом не підтримувати агресивну політику президента Владіміра Путіна.