Україна обурена цинічною заявою МЗС Росії щодо трагедії у Донецьку

14 Березня 2014, 16:04

Він зазначив, що 13 березня в Донецьку сталися трагічні події, які призвели до людських жертв. При цьому Перебийніс запевнив, що українська влада зробить все можливе, щоб скоєні злочини були розслідувані, а їх винуватці покарані. Також він запевнив, що влада вживе усіх заходів, щоб подібні трагедії більше не повторювалися.

Перебийніс зауважив, що стримана і миролюбна позиція України в умовах прямої військової агресії Росії визнана світовим співтовариством.

«У цьому контексті вражає своїм цинізмом і безвідповідальністю сьогоднішня заява МЗС Росії, в якому російська сторона грубим способом намагається перекласти відповідальність за трагедію на українську владу» , – заявив Перебийніс.

Він нагадав, що конфлікт в Донецьку був спровокований наприкінці мирного мітингу, коли основна частина людей вже розійшлася.

«Очевидно, що провокація була спланованою і має прямий зв'язок з цілеспрямованими деструктивними діями окремих громадян РФ і деяких російських громадських об'єднань, представники яких знаходяться на території нашої держави для дестабілізації ситуації і посилення напруги в нашій країні» , – сказав Перебийніс.

У зв'язку з цим він нагадав, що СБУ затримала 10 березня в Донецьку громадянина Росії, який підозрюється у створенні диверсійно-підривної групи для дестабілізації ситуації в Україні.

Перебийніс констатував, що останнім часом для Росії стали звичними відверті перекручування фактів стосовно подій в Україні, застосування подвійних стандартів і пряме втручання у внутрішніх справи України.

МЗС закликає російську сторону припинити загострення ситуації в Україні і дотримуватися міжнародного права.

Нагадаємо, 14 березня, в МЗС РФ у зв'язку з учорашніми подіями в Донецьку заявили, що «Росія усвідомлює свою відповідальність за життя співвітчизників і співгромадян в Україні й залишає право взяти людей під захист».

На думку МЗС РФ, «на мирних демонстрантів, які прийшли на вулиці міста, щоб висловити своє ставлення до деструктивної позиції людей, які називають себе українською владою, напали праворадикальні угрупування, озброєні травматичною зброєю й битами, які напередодні почали з'їжджатися в місто з інших регіонів країни».

Нагадаємо, 13 березня у Донецьку сталися сутички між проукраїнськими і проросійськими протестувальниками. Кількасот озброєних ножами і арматурою проросійських активістів після завершення мітингу пройшли крізь лаву міліціонерів і напали на учасників акції за єдність України.

Офіційно підтверджена загибель однієї людини, ЗМІ повідомляли про двох загиблихОдин із загиблих – активіст обласної організації ВО "Свобода" Дмитро Чернявський.

Загалом до лікарень звернулося 28 осіб.

У той час у МВС повідомили, що з підозрою в організації побоїща затримано четверо осіб.