Експерт: В українському банківському секторі відбуваються революційні зміни

14 Березня 2014, 19:45

Експерт зазначає, що відновлення можливості вільно конкурувати в банківському секторі реалізувалося не лише у зміні стратегічної диспозиції, а й безпосередньо на ринку.

"Комерційні банки, які впродовж останніх тижнів зазнали величезних утрат депозитної бази, включилися в боротьбу за клієнта, підвищивши ставки за депозитами. Хоча НБУ надавав достатньо рефінансування для задоволення вимог клієнтів та вкладників, банкіри усвідомлюють, що українська економіка стоїть на порозі нового етапу розвитку, тож потрібно негайно формувати базу фінансування, щоб зайняти на цьому етапі достойне місце й заробити якомога більше прибутків", – пише економіст.

"Очевидно, що зараз усі очікують на прихід американських та європейських грошей і зростання інвестицій. Тому цей період високих ставок за депозитами триватиме недовго (для юридичних осіб вони вже впали й перебувають низько протягом двох-трьох днів). За певних, дуже ймовірних сценаріїв розвитку країни може трапитися так, що після стрімкого обвалу відсоткові ставки не будуть такими великими вже ніколи", – переконаний Шавалюк.

Він наголошує, що динаміка процесів у банківській системі, що розпочалися зі зміною влади в Україні, дає змогу без перебільшення назвати їх революційними.

"Та головне – всі нововведення прямо чи опосередковано спрямовані на те, щоб послужити людям (банкірам, клієнтам, вкладникам). У цьому сенсі робота НБУ повинна стати взірцем для перетворень у всіх державних інституціях нової України. Сподіваємося, що й уряд, зокрема його економічний блок, і президент, і Верховна Рада, а також інші високопосадовці та чиновники відтепер працюватимуть для людей (для всіх людей!) і з думкою про людей-українців. Тоді ми будемо просто приречені через кілька років отримати країну, в якій добре й багато живуть усі, хто працює. Про таку країну, мабуть, мріяли Герої Небесної сотні", – зазначає він.

Більше читайте у матеріалі "Банківська революція" у черговому числі "Українського тижня".