Правозахисник: За найгірших сценаріїв можливі дві хвилі переселенців із Криму

14 Березня 2014, 15:49

«На даний момент у нас немає великого напливу внутрішньо переміщених осіб чи вимушених переселенців із Криму. Кількасот людей у масштабах Криму – це все-таки не велика кількість, але від наших колег із Криму ми отримуємо повідомлення про те, що дуже багато людей, зокрема родин, перебувають на так званому низькому старті, очікуючи результати самопроголошеного референдуму. До речі, на противагу російській пропаганді, за даними поінформованих джерел, особи з Криму не зверталися про забезпечення статусу біженців у Росії», – повідомляє Буткевич.

За його словами, якщо справдяться найгірші прогнози, то Україна матиме перший масовий відтік людей – уже з наступного тижня.

«Згідно з даними моніторингу колег із Криму, перша хвиля переселенців очікується відразу після референдуму. Вона охопить найбільш вразливі групи, а саме: родини українських військовослужбовців, людей, які пов’язують себе із українською громадою (мова йде не лише про етнічних українців або українські політичні організації, але й так само про людей, які у вищих навчальних закладах вивчають дисципліни, пов’язані із україністикою, або просто тих, які не збираються відмовлятися від громадянства України)», – підкреслює правозахисник.

Згідно з інформацією правозахисника, є випадки, коли «добрі люди» залякують мешканців Криму: «наприклад, тих, хто не відмовиться від українського громадянства, очікують проблеми з роботою».

За його словами, також до групи переселенців додасться невелика частина кримськотатарської спільноти, представники деяких мусульманських течій.

«У нас вони функціонували абсолютно легально, у той час, як у Росії, вони піддаються дискримінації і утискам. Можливий відтік представників іудейського руху», – прогнозує експерт.

За його прогнозами, можливо, буде друга хвиля внутрішньої міграції, «якщо погіршиться соціально-економічна, кримінальна ситуація, і з збільшенням тиску формальних і неформальних збройних угруповань і окупаційних колаборантів».

«Можливо, якийсь час матимемо другу хвилю мігрантів, які зрозуміють, що в умовах окупації вони не хочуть і не можуть жити», – заявив Буткевич.

«Якщо найгірші прогнози не справдяться, то ми будемо дуже раді, але завдання громадських організацій – створити систему, яка допоможе цих людей прийняти й адаптувати. Зараз мені відомо про близько 9 громадських організацій, які оголосили про свій намір допомогти. Наразі ми плануємо створити спільний Координаційний  центр допомоги вимушеним переселенцям», – наголосив експерт.

За його словами, крім житлових проблем, переселенці матимуть й інші.

«Це соціальна адаптація, розміщення дітей у школах і дитсадках, пошук роботи. Також спочатку потрібна буде фінансова допомога. І частина проблем не може бути вирішена без участі державних установ, якщо ми захочемо лишатися у правовому полі», – вважає Буткевич.

На його думку, українській владі необхідно якнайшвидше офіційно звернутися до міжнародних структур, зокрема до генеральної асамблеї ООН, і попросити про допомогу.

«Ми, на жаль, у проблемі вимушених переселенців неодинокі і не перші. Це було у Грузії, у Молдові й у 90-х роках у Криму. Український уряд повинен попросити про допомогу якнайшвидше, щоб бути готовим до можливих проблем», – вважає правозахисник. 

Як повідомлялось, за останні дні Крим покинули 557 біженців.

Низка міст, зокрема, Львів, Рівне, Івано-Франківськ, заявили про готовність прийняти у себе переселенців з Криму.