Європарламент: в Україні Путін грає з вогнем

12 Березня 2014, 16:47

Депутат Європарламенту від Румунії Адріан Северин наголосив, що на територію України потрібно ввести миротворчий батальйон.

«Україна – це геостратегічне поле битви  між Росією та Заходом. Демонізація Росії – це не політика, це спроба заховати нестачу нашої політики», – зазначив Северин

«В довгостроковій перспективі перегони у санкціях виграє суперник, який здатний терпіти і сильніший біль”, – зазначив він маючи на увазі Росію.

На думку депутата, найгіршим результатом цієї ситуації може бути поява двох Україн, які будуть протистояти одна одній.

«Разом з нашими грошима, ми повинні надіслати наші військові миротворчі сили. Якщо Крим вже втрачено (я не знаю), давайте врятуємо хоча б решту», – наголосив він.

Віце-президент Європейської народної партії, депутат Європарламенту від Польщі Яцек Саріуш-Вольський наголосив на нелегітимності референдуму у Криму і підтримці ЄС уряду України та повідомив, що наступного тижня ЄС підпише політичну частину Угоди про асоціацію з Україною.

«Ми як ЄС визнаємо європейські прагнення України і її європейську перспективу. Наступного тижня підпишемо угоду про асоціацію», – сказав під час свого виступу Саріуш-Вольський.

Депутат Європарламенту із Португалії від групи Прогресивний альянс соціалістів та демократів Анна Гомес вважає, що необхідно підтримувати не тільки народ України, але й народ Росії, бо обидва народи є жертвами слабкостей Владіміра Путіна.

«Путін грає з вогнем, підбурюючи ситуацію брехнею про українську революцію, використовуючи ті ж самі фальшиві аргументи, які використовувалися для приєднання Судетів десятиріччя тому, що врешті мало страшні наслідки для Європи », – зазначила вона.

На думку депутата, ЄС має підтримувати не лише народ України, як і народ Росії, бо обидва народи є «жертвами відповідальної, мстивої зарозумілості, але водночас і слабкості Владіміра Путіна».

Вона також наголосила на тому, що такі ж санкції, які було застосовано до колишнього українського режиму необхідно застосувати і до російського режиму.

«Ми повинні чітко розуміти, що Росія зараз готова до вторгнення і до військової ескалації», – наголосила співголова фракції «Зелені/Європейський вільний альянс» Ребекка Гармс.

"Що мене хвилює за сто років після закінчення Першої світової війни – це її бажання застосовувати пропаганду однієї нації проти іншої. Це те, що ви бачите у російських медіа. Яким чином ЄС може протистояти цьому?», – додала вона.

За словами депутата, небажання Росії вирішувати кризову ситуацію дипломатичним шляхом, ще раз підкреслює необхідність застосування санкцій до Росії.

«Дипломатія – це правильно, але до цього часу Росія не хотіла сідати за стіл переговорів. Делегацію ОБСЄ не впустили до Криму. Такого чіткого «Нєт» ще не було. Це чітко мені доводить, що ця сторона потребує санкцій», – наголосила Гармс і додала, що ці санкції повинні стосуватися не звичайних людей, а тих, хто несе відповідальність за цю ескалацію.

Румунський європарламентар Іоан Паску нагадав також про гарантії Будапештського меморандуму.

«У випадку, якщо Росія утримає Крим, інші країни подумають двічі проте, чи позбуватися їм свого ядерного статусу. Це негативно вплине на нерозповсюдження ядерної зброї», – наголосив він.

Він також зазначив, що втрата Україною Криму означатиме провал європейської системи безпеки.