Відомі російські музиканти, письменники й журналісти засудили вторгнення у Крим

7 Березня 2014, 13:25

Україну підтримали російські музиканти.

З вечора суботи, 1 березня, на офіційному сайті Земфіри демонструється відео, де вона співає пісню «Вiдпусти» української групи «Океан Ельзи». Решта інформації на сайті прихована.

 

 

 

 

 

 

 

А 5 березня, телеканал «1+1» оприлюднив відеозвернення російських музикантів Боріса Грєбєнщикова, Юрія Шевчука, Вячеслава Бутусова, Максіма Леонідова на підтримку України і протесту проти війни між нашими країнами.

 

Зокрема Бутусов зазначив: «Ми нічого не знаємо. Я не вірю ніякому телебаченню. Я не читаю ніяких газет. Ми молимося за вас, і за себе ми молимося, тому що всім нам страшно».

 

 

 

 

 

У мене до вас величезне прохання: давайте будемо розумнішими. Не дайте себе розвести. Вас розводять на ворожнечу. Давайте жити дружно», – додав музикант Леонідов.

 

 

 

 

«Ми, люди Росії та України – рідня, – стверджує у зверненні Юрій Шевчук, – Тому ми повинні зробити все можливе, щоб війни ніякої не було».

Окрім того, на своєму блозі на сайті «Эхо Москвы» Шевчук написав: «Заспокойтеся біси, довбали кабінетні та кухонні псевдопатріоти, войовничі радикали з обох сторін, яким введення військ остаточно розв'яже руки».

На його переконання, депутати Держдуми могли ще наприкінці минулого року приїхати до Києва для переговорів.

«Де політика?! Де вагони переговірників? Де народна дипломатія? Де посол? Чому наші розумні, сміливі депутати, які дбають за російський народ», не приїхали на Майдан, в Раду, вже в грудні минулого року, безстрашно не висловився, не заспівали свої куплети … Олімпіада … А тепер, як зазвичай, прикриваються військами, пацанами, кров'ю».

 

 

 

Лідер гурту «Акваріум» Гребєнщиков заявив: «Ваша країна, наша країна – все одно одна країна, один народ. Я молюся, щоб все це скінчилося, щоб ми перестали воювати один з одним, тому що це на руку тільки людям, які отримують за це гроші».

 

 

 

 

 

 

На думку лідера групи «Машина часу» Андрєя Макаревіча, інформаційне поле російських ЗМІ заповнене пропагандою, що дійшла до крайнощів.

«Такої розгнузданої пропаганди і такої кількості брехні я не пригадаю з кращих брежнєвських часів. Та й то не порівняти: можливостей тоді було менше. Хлопці, ви чого домагаєтеся? Створення громадської думки для введення військ на територію суверенної держави? Відрубає Крим? ЦК КПРС, вводячи війська до Чехословаччини, з народом не радився. І що, крім того, що про *** сь на весь світ? От сьогодні дві країни замість однієї. І що, де перша, де друга? Отримали ми їхню любов? Або щось ще?»- написав Макаревич.

На його думку, „вже вдалося зазомбувати досить велику кількість ідіотів і просто неуків з нестабільною психікою»: „Уже рвуться зі зброєю в руках рятувати російськомовне населення – яке цього наче хоче”.

Тим часом панк-рок гурт „Тараканы” на підтримку України заспівали свою пісню «Вулиця свободи» українською мовою. З новим хітом рокери збираються відвідати понад двадцяти міст Росії, України і Білорусії.

«Міста братської України – Сімферополь, Севастополь, Донецьк, Луганськ, Харків і Київ –запевняємо вас, друзі, що, які б геополітичні заміси походили в нашому мінливому світі, музика не знає кордонів. Бажаємо вам миру і спокою! Ваші!», – написали музиканти на своєму сайті.

 

Не залишилась байдужою Надєжда Толоконнікова, учасниця гурту Pussy Riot, яка на своєму блозі Facebook написала: «Ось це цікаво – в Україні йдуть мітинги за, мітинги проти, мітинги загалом. А в Росії всі як померли. Померли в згубному своєму індивідуалізмі. Хлопців, ми з Україною воювати збираємося, нічого? Все ок? Усі згодні?»

 

 

 

 

 

Також із заявою на підтримку України виступив гурт «Нещасний случай».

«Сьогодні кожен черговий приплив ненависті з обох сторін відкидає нас один від одного на роки чи навіть десятиліття! Ми практично у стані війни і в очікуванні першого пострілу. З упевненістю кажу, що цей постріл буде не по фашисту, а звичайного російського солдата в українця або навпаки. Прошу повірити, і на підтвердження того, що тут у Києві, як і в інших центральних і західних містах України немає бандеро-фашистів, хочу сказати, що з тих пір, як втік президент Янукович, немає ні єдиного пострілу і жодна людина не загинула. Інакше вам доведеться визнати, що тут в цій частині України – 15-20 мільйонів радикалів», – йдеться у заяві гурту.

Не залишились осторонь ситуації у Криму письменники.

Так письменник-сатирик Михайло Жванецький, народний артист України і Росії, що народився в Одесі, назвав українців сильною нацією, якій вдалося скинути владу злодіїв. Він не виключає, що на їхні місця можуть прийти нові, але, принаймні, вони точно будуть знати, що «існує сила протидії, здатна дати їм відсіч».

"Мені здається, росіяни шалено заздрять українцям. Бо змогли дозволили собі звалити захамівших, знахабнілих злодюг… А закомплексована російська більшість виправдовує свою бездіяльність, свою ненависть і своє безсилля «бажанням стабільності», тим, що «вони всі там бендерівці і фашисти» і т.д. А насправді – це просто заздрість, що українці змогли, дозволили собі, не промовчали», – написав Жванецький.

 

Письменник Боріс Акунін вважає «путінську войовничість» блефом, а армію РФ не здатну не тільки до ведення військових дій на території іншої країни, а й до захисту своїх власних рубежів.

«Політолог з мене, звичайно, ніякий, але раптова путінська войовничість здається мені блефом. Або ж він остаточно переселився в інтер'єр потьомкінського села і погано собі уявляє стан російської армії», – написав Акунін у своєму блозі в пості, названому «Правила життя в поліцейській державі».

Він зазначив, що нинішня ситуація переконує його в тому, що в Росії стався «перехід від плутократичної автократії до поліцейської держави і диктатури.

 

Російський поет Дмітрій Биков порадив Росії не втручатися у справи України: «Однак при нинішньому рівні самоповаги Майдану давати поради – безглузде заняття. У цих людей є всі підстави для гордості, прекрасна самоорганізація і перспективні лідери…».

 

 

 

 

 

 

У своєму блозі на Colta.ru поет Алєксєй Цвєтков написав: «Вибір, який сьогодні стоїть перед кожним з нас, не повинен залежати від наших політичних уподобань, ми не зобов'язані підтримувати Майдан, а тим більше українських екстремістів, щоб зрозуміти, що відбувається злочин. Місце совісті – завжди на боці жертви. Російські ЗМІ місяцями виливали на свою аудиторію водоспади брехні, в той час як у багатьох просто не було способу перевірити. Але час перевірки минув, війна оголошена. У російський календар вписана незмивна дата ганьби».

 

 

 

 

Письменник Лев Рубінштейн розмірковує над поняттями і словами, якою оперує  війна Путіна проти України, назвавши її лише лінгвістичною. «Яка війна? Ви що! Війни немає. І не буде. Досить, як кажуть, нагнітати. Заспокойтеся вже. Заспокоїлися? Ну, от і добре», – написав  він.

 

 

 

 

 

 

 

Російські актори залишилися більш аполітичними. Про ситуацію у Криму написав Сєргєй  Безруков у своєму Twitter: «І про Україну: брати не воюють, брати допомагають один одному!».

 

 

 

 

 

А відомий кінорежисер, заслужений діяч мистецтв РФ, народний артист Росії, Алєксандр Сокуров, вражений з яким одностайним спокоєм на екстреному засіданні Ради Федерації його члени схвалили використання російських збройних сил на території України.  

«Я вражений одностайністю Ради Федерації в такому непростому, я б навіть сказав трагічному питанні. Мене вразило, що ніхто навіть не засумнівався в тому, що війська потрібно вводити на територію України. Ніхто з наших сенаторів не спробувала звернутися до президента, ні у кого не виникло думки про те, що політичні питання, – а це саме політичне питання, – необхідно вирішувати політичним шляхом. Нам невідомо яку саме інформацію отримав Рада Федерації про ситуацію в Україні. Члени СФ не подумали про жертви, я маю на увазі життях наших співвітчизників, наших солдатів. Я вже не кажу про те, як ми будемо виглядати. І це лише поверхові питання», – розповів він в інтерв'ю «АН-онлайн».

 

 

Чималого резонансу набув пост у Facebook Станіслава Бєлковського, російського політолога, який написав: Я щойно прибув з наради інституту судової психіатрії ім. Сербського, де ми з колегами провели оцінку подій, що відбуваються . Ми поставили Владіміру Путіну діагноз – гіпертоксіческая шизофренія. За психотипом він – параноїк, людина оборонного свідомості. Але під впливом зовнішніх складних подій параноїк може стати шизофреніком. Путін дійсно вирішив, що він велика людина і може вершити долю історії. Він не дурний, в людському плані я його поважаю, і більше за мене, напевно, не поважає ніхто. Але зовнішній імпульс справив на психіку цієї людини незабутнє враження. Як говорилося в пісні групи «Нуль», «людині бідній мозок хворий звело».

А Ніколай Усов, відомий історик і журналіст у своєму блозі на Slon.ru написав: «Порятунок України – справа передусім самих українців. Це розуміють на Заході. Можливо, на Заході розуміють і те, що втручання Росії в українську кризу – шлях до ослаблення і України, і Росії. Теорія керованого хаосу – новомодна фішка в світі, який більше не в змозі витрачати гроші на ефектну зовнішню політику в дусі холодної війни… Мені прикро, що старомодна політика Кремля відкидає Росію назад, ставить під питання її майбутнє як сучасної економічно сильної держави».

Відомий російський журналіст Андрєй Лошак прирівняв минулу владу до гопників. «90% росіян, згідно з недавнім опитуванням, вважають, що «Беркут» діяв правильно, а 30 %  – що недостатньо жорстко. Тобто шкодують, що Янукович виявився без яєць і не втопив Майдан в крові. Звичайно, з такою підтримкою Путін відчув себе Палпатіном, готовим до поширення нового порядку. Що відбувається з вседозволеним гопником, якщо йому ніхто не наважується дати по морді? Він остаточно … [нахабнішає] і лізе битися. Тому війна для країни, якою править… [знахабнілий] гопник, неминуча».

 

 

 

Іван Давідов, головний редактор Slon.ru, прирівняв дії Росії до Північної Кореї. «Всіх, хто радіє, хочу запитати – а чому ви все-таки більше радієте? Тому, скільки вб'ють в Україні росіян і українців? Тому, що в разі успіху, скажімо так, миротворчої операції, з бюджету Росії доведеться годувати ще кілька депресивних регіонів, забравши гроші у наших, очевидно, зажирілий співгромадян? Чи все-таки того, що нас – всіх нас, а не якогось там Путіна – просто перестануть пускати до Європи? Або тому, що наша з вами – наша з вами, а не якогось там Путіна – країна стане для решти світу чимось на зразок гігантської Північної Кореї?», – написав він у своєму блозі.

 

 

 

 

Російська публіцистка й політик Валєрія Новодворская щотижня відгукується на ситуацію в Україні. В останньому своєму блозі під назвою «Диктаторский замах» вона написала: «Тепер ви зрозуміли, панове спортсмени і вболівальники, навіщо треба було бойкотувати Олімпіаду? Якщо Гітлер ще почекав два роки до аншлюсу, то Путін виявився таким прудким, що не дав навіть початися параолімпійській частині цього свята роззяв, імперців і радісної гопоти. Війну він влаштував просто назавтра. Ніхто не вірив. Чи не чекав і не гадав… «У нещастя завжди віриш потім", – сказав Сартр в п'єсі «Диявол і Господь Бог». Господь Бог, відома справа, з Україною. А диявол, як завжди, починаючи з 1917 року, на нашому боці».