Експерт: Україна зможе повернути Крим лише ціною усунення Путіна від влади

3 Березня 2014, 18:37

«Я наголосив би на тому, що Україна на якийсь час втрачає Крим і зможе його повернути лише ціною усунення президента РФ Владіміра Путіна від влади Росії. Україна вже не контролює територію Криму, також не контролює населення. Контроль залишається над кількома військовими частинами, які зберігають вірність Україні. Решта контролю над Кримом втрачена вже кілька днів тому, якщо ми цього не зрозуміли», – заявив Горбач.

На його думку, для Росії немає ніякого значення те, що не всі кримчани й кримські татари поділяють інтервенцію.

«Для них матиме значення те, що вони мають у Криму озброєні війська й зможуть контролювати територію силовим шляхом», – вважає експерт.

«Для мене особисто зрозуміло, що із Криму Путін виходити вже не буде. Це може відбутися тільки ціною демонтажу його влади всередині Росії», – додає Горбач.

За його словами, загроза прямої інтервенції зараз іде на східні області України.

Один із найреалістичніших сценаріїв розвитку подій, стверджує експерт, – це подальша інтервенція на південь України – «можливо, на Одещину чи Миколаївщину».

«Тут поведінка Путіна цілком нагадує поведінку екс-президента Януковича. Тобто підняття ставок до максимуму, пізніше тактичний відступ із частини України, але ціною цього буде залишення контролю над Кримом. Україна це сприйме з полегшенням, Захід сприйме як поступку, а мета Путіна буде досягнута: він закріпиться у Криму й не буде його залишати», – заявляє  Горбач.