Європарламентарі: ЄС має посприяти прозорості нових виборів, а українці – утриматися від помсти

26 Лютого 2014, 18:46

Координатор з міжнародних питань групи Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті Хосе Ігнасіо Салафранка нагадав, що Майдан був протестом вільних людей, а не війною між Заходом та Сходом.

«Це не була суперечка між Заходом та Росією за сферу впливу. Понад усе це стосувалося права вільних людей вільно визначати свою долю», – заявив Салафранка.

На його думку, налагодження стабільності в Україні займе набагато більше часу, ніж три місяці, протягом яких українці боролися з режимом Януковича, тому ЄС має підтримати Україну у перехідний час.

«Така людина як Янукович, яка має стільки крові на руках, втрачає легітимність керувати країною», – зазначив лідер фракції соціалістів та демократів Європарламенту Ганнес Свобода.

Ганнес Свобода також висловився щодо скасування Закону Колесніченка-Ківалова: «Давайте будемо обережними. Для чого ми змінюємо закон, який стосується не лише російської мови, але й усіх мов національних меншин. Це не корисно. Це провокація проти європейському духу».

Він закликав не вдаватися до помсти.

«Ми потребуємо нових виборів – не лише президентських, але й парламентських», – заявив він. Він також висловився за надання України перспективи членства в ЄС, але для цього в першу чергу потрібні реформи.

На думку Ганса Свободи, Росія має поважати реальність, навіть якщо вона її не сприймає.

Він також підкреслив, що ЄС має наполягати на територіальній цілісності України.

«Більшість людей на Майдані хочуть жити у вільній і демократичній країні, а Україна без сумніву не є ані вільною, ані демократичною країною», – заявив лідер фракції Альянс лібералів і демократів за Європу Ґі Верговстадт.  Він також нагадав про проблему корупції. На його думку, це головна проблема, яку треба вирішити.

«Це не був геополітичний протест, Це був аполітичний протест. Протест проти тих, хто керує країною і це не був в основному протест проти Росії та росіян, а проти тих, хто при владі – олігархів, бандитів», – зауважив політик.

Він також нагадав про те, що санкції ЄС ввів надто пізно.

«Ми маємо підготувати вибори 25 травня. Це велике завдання підготувати прозорі, демократичні вибори. В Україні ніколи не було демократичних виборів», – заявив Вергофстадт.

«Ми маємо взяти на себе зобов’язання боротися з корупцією та відмиванням коштів в Україні», – додав він, відзначаючи, що багато з коштів проходять через рахунки в ЄС.

«Ми маємо чітко заявити чітко Росії, що українці самі мають вирішити, у якому напрямку їм рухатися», – заявила співголова фракції «Зелені/Європейський вільний альянс» Ребекка Гармс. Вона також додала, що ЄС повинен не допустити, щоб Росія знову шантажувала Україну.

«Ми маємо підписати угоду про асоціацію якнайшвидше, а потім її запровадити», – додала вона.

«У 2004 нам не вдалося підтримати країну, ми просто покинули її на саму себе. Ми не повинні зробити таку жахливу річ знову. Ми повинні надати нашу допомогу та підтримку, а також фінансування», – зазначила парламентар.  Разом з тим депутат Ельмар Блок від групи ЄНП зазначив, що фінансову допомогу Україні треба надати дуже швидко.

Гармс також висловилася за забезпечення ситуації, аби можна було уникнути помсти іншій стороні, а було забезпечено справедливість.

«Це неймовірна країна і ми хотіли б бачити у ній стабільність, оскільки наше майбутнє від цього також залежить», – зауважила депутат.