Волинська облрада вимагає від Януковича розформувати “Беркут”

21 Лютого 2014, 09:55

Під час позачергової сесії депутати прийняли рішення «Про повернення з м.Києва особового складу роти міліції особливого призначення «Беркут» УМВС України у Волинській області і недопущення направлення у м. Київ військовослужбовців в/ч 1141 (32 окремий батальйон внутрішніх військ МВС України) м. Луцьк та внесення змін до рішення обласної ради від 26.12.2012 року № 15/2 «Про обласний бюджет на 2013 рік», що розміщене на сайті облради.

У документі засуджується необґрунтоване застосування правоохоронцями сили щодо мирних мітингувальників, що призвело до ескалації конфлікту.

«Як наслідок, такі дії силових структур викликали обурення у суспільстві та стали новим поштовхом масових незадоволень, які переросли у ще більш масштабні акції протесту проти практики застосування підрозділів «Беркута» для придушення мітингів та демонстрацій», – зазначається у рішенні.

Отож, депутати рекомендували Президенту України негайно ухвалити рішення про заборону функціонування та розформування спецпідрозділу МВС України «Беркут».

Тим часом бійці підрозділу міліції спеціального призначення «Беркут», що перебували у Києві, вирішили повернутися на Волинь. Про це під час брифінгу заявив один із лідерів Луцького Євромайдану Володимир Бондар

За словами Бондара, бійці волинського «Беркуту» вирішили повернутися додому. «Серед них є поранені», – заявив він.

Як повідомлялось, 20 лютого на Волині Головне управління Міністерства внутрішніх справ в області, Головне управління Служби Безпеки України та прокуратура визнали Волинську обласну раду органом самоврядування територіальної громади.

Як відомо, 20 лютого Верховна Рада ухвалила постанову, яка забороняє проведення в Україні «антитерористичної операції», передбачає повернення усіх спецпідрозділів до місць їхньої постійної дислокації та припинення блокування всіх шляхів. Постанова також зобов’язує СБУ та Генпрокуратуру вжити відповідних заходів щодо тих громадян, які закликали проти територіальної цілісності, а силовики мають відпустити усіх, кого затримували, починаючи з листопада минулого року до сьо.годні.

Нагадаємо, що за оновленими даними Міністерства охорони здоров’я, у результатів сутичок між протестувальниками і силовиками у Києві, починаючи з 18 лютого, загинуло 77 людей.

Позначки: