Голова ВСУ попросив Раду краще захищати суддів і їхні родини від пікетувальників

14 Лютого 2014, 20:34

Голова ВСУ нагадує, що 12 лютого президент доручив Кабінету міністрів супроводжувати у парламенті проект такого закону – і 13 лютого "регіонали" зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроект під № 4135.

"Вказана законодавча ініціатива заслуговує на підтримку, адже актуальність законодавчого посилення окремих гарантій незалежності суддів назріла. Ми очікуємо розгляду законопроекту № 4135 та прийняття пропонованого закону в найближчий час", – заявив Романюк.

За його словами, в Україні є тенденція до застосування "різних форм тиску та незаконного впливу на суддів" із метою "схилити суд до прийняття бажаного для певного суб’єкта судового рішення чи то в економічному, чи то в політичному питанні".

"Останнім часом тиск здійснюється у формі організації та проведення гучних масових заходів: пікетів, зборів, мітингів, походів, демонстрацій, які проводяться в безпосередній близькості до будівель судів або й у приміщеннях судів", – зазначив голова ВСУ.

За його словами, ці заходи "можуть видаватися законними", проте якщо їх використовують для дестабілізації роботи суду і впливу на психологічний стан судді, перешкоджання судовому процесу, то вони "порушують гарантії незалежності судді й унеможливлюють здійснення правосуддя на засадах законності та верховенства права".

"Останнім часом випадки тиску на суддів почастішали, більше того, набули загрозливих для існування демократичного суспільства масштабів", – зазначив Романюк.  

"Відверта неповага до статусу судді, суб’єктивне й однобоке, а іноді з ознаками правового нігілізму коментування змісту прийнятих суддями рішень, збирання, зберігання, використання та поширення інформації про суддів з метою завдання шкоди їх авторитету, психологічний тиск, образи, залякування й публічні погрози, зокрема, щодо застосування фізичного насильства до суддів і членів їхніх сімей у зв’язку зі здійсненням суддями правосуддя", – перерахував він.

За словами Романюка, "такі дії поступово укорінюються у свідомості громадян як норма поведінки", а "погіршують ситуацію й публічні висловлювання деяких політиків" та публікації окремих ЗМІ.

"Особливий статус суддів не дає їм змоги вступати у відкриту полеміку, захищаючись від погроз і звинувачень", – зазначає голова ВСУ.

Романюк нагадує про вбивство кременчуцького судді Олександра Лободенка і зазначає, що "комплекс негативних для суддівського середовища явищ" спонукає його просити депутатів, "незалежно від партійної приналежності чи особистих поглядів на якість здійснення судочинства судами України", посилити гарантії "захисту прав і безпеки суддів".

За словами голови ВСУ, судді готові "своєю професійною діяльністю зі здійснення правосуддя утверджувати Україну як суверенну і незалежну, демократичну, соціальну, правову державу". 

Як повідомлялося, після вбивства в Кременчуці судді Олександра Лободенка народний депутат фракції Партії регіонів Сергій Ківалов заявив, що необхідно на законодавчому рівні дозволити українським суддям довічно носити вогнепальну зброю.

Він також нагадав про прийняття 16 січня закону "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів та процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" авторства Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, який був розкритикований опозицією і скасований. На його думку, в цьому законі якраз були положення, що дозволили б на законодавчому рівні посилити заходи безпеки суддів.

"Зараз на розгляді парламенту є урядовий законопроект, який також стосується посилення державного захисту суддів.  Комітет, природно, підтримав цей документ, і ми рекомендували прийняти його в першому читанні" , – розповів Ківалов, висловивши жаль, що "через постійні політичні торги і блокування роботи Верховної Ради він так і не був розглянутий".

Нагадаємо, прийнятий провладною більшістю 16 січня, а потім скасований закон про захист суддівпосилював кримінальну відповідальність за поширення конфіденційної інформації про суддів чи їхніх родичів

14 лютого у Верховній Раді зареєстрували проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення окремих гарантій незалежності суддів" авторства народних депутатів фракції Партії регіонів Валерія Писаренка і Володимира Пилипенка.