Януковичу посилили охорону через акції протесту

7 Лютого 2014, 09:41

Як повідомляє "Комерсантъ-Україна", наказ УДО №35 про затвердження порядку відвідування місць постійного і тимчасового перебування президента був зареєстрований в Мін'юсті 30 січня та позначений грифом "для службового користування". Документ набере чинності через десять днів з моменту реєстрації.

У тексті наказу зазначається, що місця, де тимчасово або постійно перебуває президент, вважаються "режимними територіями", оснащуються технічними засобами контролю безпеки та зв'язку, а також "повинні відповідати протипожежним, санітарно-гігієнічним, екологічним та радіаційним вимогам".

В УДО пояснили, що це перша подібна інструкція. Вона була прийнята у зв'язку з "революційною" і "соціально нестабільною обстановкою в країні". У документі йдеться, що на режимну територію забороняється допуск осіб у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, з тваринами, а також у вигляді, який "ображає людську гідність і суперечить суспільній моралі".

Згідно з наказом, в місця роботи та тимчасового перебування президента громадяни можуть входити за дозволом голови президентської адміністрації або начальника служби безпеки президента. До місця роботи глави держави забороняється проходити з мобільним телефоном, приймально-передавальними, аудіо- та відеозаписуючими пристроями. У місця тимчасового перебування президента, наприклад на автотрасах, забороняється проносити боєприпаси, зброю, радіаційні і легкозаймисті речовини, колючо-ріжучі предмети. Громадянам забороняється мати при собі портфелі, сумки, записуючу аудіо- та відеотехніку, мобільні телефони. Крім того, заборонені "речовини, які можуть бути використані для здійснення диверсій і терактів", а також предмети, які "викликають підозру".

Перелік "підозрілих" предметів в УДО не уточнюють і кажуть, що ступінь ризику працівник охорони визначає самостійно.

Робота журналістів в документі стоїть останнім пунктом: "Відвідування місць тимчасового перебування президента працівниками ЗМІ з фото-, аудіо- та відеотехнікою здійснюється за письмовим погодженням з пред'явленням документів на постах охорони".

В Інституті Медіа Права вважають, що новий порядок не вплине на роботу журналістів.

"Журналістів як не пускали до президента, так і не будуть пускати. Не було такого, щоб журналіст міг вільно підійти до глави держави і поставити йому запитання, – каже директор інституту Тарас Шевченко. – Цим документом УДО готує правову базу для посилення охорони президента і виправдання своїх жорстких дій щодо забезпечення цієї охорони. Зараз всі силові структури так діють".

Колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) адвокат Назар Кульчицький вважає, що розроблений УДО порядок, порушує права людини.

"Відповідно до Європейської конвенції з прав людини та практиці ЄСПЛ, нормативно-правовий акт, що обмежує права людини, повинен перебувати у відкритому доступі. Цей порядок позначений грифом "тільки для службового користування", отже, громадяни навіть не знатимуть, що їм можна, а що не можна робити в місцях перебування президента і не зможуть прогнозувати свою поведінку. Будь-які дії УДО відповідно з цим наказом ЄСПЛ буде розцінювати як грубе порушення прав людини", – зазначає Кульчицький.