Політолог: новими справами влада намагається залякати Луценка і змусити його виїхати з України

6 Лютого 2014, 18:34

«Справжніх намірів посадити Луценка знову я не бачу. Якби такий намір і був, то він був би самовбивчим. Але я поки що не підозрюю владу у політичному суїциді. Зараз порушені кримінальні справи і спроби арешту ведуться з метою залякування, щоб Луценко покинув країну, побоюючись імовірного засудження і другого тюремного терміну», – вважає Карасьов.

За його словами, у такому разі у влади з'явилося б ширше поле для маневру.

«Таким чином Майдан лишився б без одного з найбільших мотиваторів протестного руху. До того ж,  міг би посилитись контроль над пристрастями на Майдані з боку класичних лідерів опозиції, які зараз виконують роль посередників між владою і протестувальниками», – вважає політолог.

На його думку, зараз опозиційні лідери втрачають довіру влади як такі, що можуть домовитися.

«З іншого боку, вони втрачають довіру Майдану, адже не можуть знайти компроміс і результат, які б задовольнили протестувальнків. І поки опозиція перебуває у політичній невагомості, для неї також вигідно, щоб було менше активних мотиваторів за активний процес, яким є Луценко», – підкреслює політолог.

На його думку, «Луценко почав заважати всім – і владі, і опозиції».

«Тому що він кличе на барикади, кличе до боротьби над режимом кривавого тирана, і очевидно, це сьогодні заважає багатьом сторонам перемовин», – зазначає Карасьов.

Нагадаємо, Служба безпеки України порушила проти Юрій Луценка кримінальну справу за «публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій».

«СБУ не чує заяв парламенту Криму про фактичний відкол автономії, її не цікавлять і федералістичні заяви харківських клоунів. Найбільше вони опікуються планом Луценка зі створення нової більшості, яка сформує тимчасовий уряд», – зауважив Луценко.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ опублікували документ, в якому СБУ звернулася до засобів масової інформації з вимогою "невідкладно надати всі наявні відеоматеріали" із виступами Луценко на Майдані 22 січня.

Минулої суботи в інтерв’ю «Ехо Москви» Луценко вже повідомляв, що «вже було дві спроби арешту: перший – грудневий за організацію масових заворушень, а другий – січневий, я вже диверсант… У мене 110-а стаття – «Замах на Конституційний устрій», 111-а – «На територіальну цілісність», це вже навіть цікаво. Але найголовніша – 113-та – «Диверсії».