Інформаційна війна МВС проти Майдану: “страшилки” про зброю, полонених і зґвалтування

7 Лютого 2014, 17:38

Переодягнені міліціонери

8 грудня 2013 року  у центрі Києва на вулиці Липській мітингувальники затримали працівника Управління державної охорони, капітана Івана Літвака у цивільному одязі. За словами мітингувальників, він провокував та штовхав міліціонерів, що стояли у кордоні, охороняючи вулицю Садову. У капітана при собі була табельна зброя та пристрої зв'язку, які використовують працівники УДО. Мітингувальники відвели його до Печерського райвідділку міліції.

Згодом на Майдані ще неодоразово затримуватимуть переодягнених силовиків, дії яких викликали підозру про їхнє намагання вчинити провокацію.

 Бордель для Майдану й УДАРу

Наприкінці року з’явилася інформація у газеті «Вести», згідно з якою міліція виявила, що жінки легкої поведінки перебралися на Майдан, обслуговують активістів і депутатів партії УДАР, а навколо Хрещатика з'являються борделі.

"Всі ці факти ми фіксуємо і потім всіх дівчат притягнемо до відповідальності. Судячи з того, що зараз з Окружної зникли дівчата, які надавали інтимні послуги, ми робимо висновки, що всі вони на Майдані", – заявив начальник управління боротьби зі злочинами торгівлі людьми Андрій Небитов.

Як стверджували в міліції, під час відпрацювання інформації було встановлено, що за названою анонімом адресою дійсно розташовано притон, де перебували 7 повій з різних регіонів України і 3 клієнта. «Під час  бесіди було встановлено, що клієнти повій – чоловіки з наметового містечка Майдану Незалежності», – зазначили пізніше у міліції.

Для більшої переконливості, адже інформацію про бордель на Майдані передрукували здебільшого лояльні для влади ЗМІ, у бордель «запросили» журналістів 5-го каналу Азада Сафарова. Після «зйомки сюжету» журналіст зазначив: «коли "керівниця борделю" відкрила двері, вона не ахнула від переляку, не зачинила швидко двері, а мило посміхалась камерам». До того ж, говорила майже те ж саме, що й працівник Захарченко.

«Пане міністре, Ви або сліпий, або не розбираєтесь в Інтернеті. Відкрийте очі і зайдіть в мережу. Там повно сайтів, де безперешкодно пропонують повію прямо до квартири і в центрі, і за межами центру. Що ж ви, раптом, зараз кинулися борделі шукати», – написав у своєму блозі журналіст 5-го каналу Азад Сафаров.

Також він попросив Захарченка привести докази, яким чином платників податків стосується чи ходять "ударівці" до борделю чи ні.

Вогнепальна зброя на Майдані

25 січня у своєму зверненні до громадян та представників іноземних держав міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що правоохоронці знайшли на Євромайдані вогнепальну зброю.

Згодом у МВС ще раз заявили про зброю на Майдані. Згідно з повідомленням прес-служби, 31 січня у Святошинському районі Києва працівники патрульної служби затримали двох чоловіків, у яких вилучили саморобний вогнепальний пристрій і пістолет з травматичними патронами. Зброю вони нібито отримали на Майдані Незалежності.

"30-річний Віталій приїхав до Києва з Полтавської області та розраховував добре заробити на Майдані. За його словами, він одразу записався до одного із загонів за умови отримання 200 гривень за день "роботи". В обов’язки молодика входила охорона намету, участь у "масовці" на мітингах тощо", – переконувала прес-служба.

Проте комендант Будинку профспілок, народний депутат Степан Кубів (фракція "Батьківщина") назвав повідомлення МВС про те, що на Майдані якісь особи могли отримати зброю, фальшивкою і провокацією.

"Якщо вони спровокували, прислали тітушок сюди і самі дали своєму тітушкові зброю, – це їм властиво", – зазначив Кубів.

Зґвалтування на Майдані

31 грудня на сайті Міністерства внутрішніх справ була розповсюджена інформація про те, що на Майдані нібито зґвалтували жінку.

Згодом МВС підтвердило, що розповсюдило неправдиву інформацію. Згідно з повідомленням, жінку, яка поскаржилася на зґвалтування міліції оглянув лікар-гінеколог Київської міської клінічної лікарні №9 і не виявив "будь-яких слідів тілесних ушкоджень чи статевого акту".

У міліції заявили, що вказана громадянка лише мала конфлікт з одним з чоловіків, але фізично вона від нього не постраждала. Свою заяву, подану міліції, вона відкликала.

 

Пограбування волонторек-благодійниць

На початку січня Шевченківське райуправління Головного управління МВС України в місті Києві розпочало кримінальне провадження за фактом пограбування волонтерів на Майдані Незалежності в Києві. За даними Управління громадських зв'язків МВС України, "31 грудня до міліції звернулася волонтерка благодійного фонду із заявою, що мітингувальники – охоронці у Будинку профспілок – відібрали в неї особисті речі та скриньки з благодійними внесками".

Кримінальне провадження розпочате за ознаками ч. 2 ст. 186 (Грабіж) Кримінального Кодексу України. За скоєння цього злочину передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до шести років. Проте у штабі Національної самооборони назвали пограбування волонтерів брехнею.

 

Міліціонери-полонені у КМДА

Напикінці січня МВС переконувало, що двох міліціонерів активісти Майдану захопили й утримують у КМДА. "Якщо протягом найближчого часу протестувальники не відпустять взятих ними заручників, то міліція піде на штурм КМДА", – сказав співрозмовник МВС.

Тим часом у штабі Національної оборони заперечили цей факт і також припустили, що МВС таким чином шукає привід для силової зачистки Майдану. У соціальних мережах жартували, що для того, аби МВС заспокоїлось, потрібно зловити двох міліціонерів і відпустити їх.

Нібито неправдиві сідчення волонтерки Майдану

5 лютого, МВС поширило повідомлення про те, що нібито викрадена «Беркутом» активістка Майдану Олександра Хайлак мала отримати за історію свого викрадення 500 гривень. МВС навіть навело "відеосвідчення" дівчини.

"З’ясувалося, що в день свого нібито "викрадення" вона на залізничному вокзалі столиці не перебувала, а знаходилася на так званому "євромайдані", – сказано в повідомленні.

За даними МВС, "псевдопотерпіла зізналася правоохоронцям, що зробила неправдиве повідомлення в ЗМІ на прохання незнайомої людини на ім'я Андрій".

"Він пообіцяв винагороду в 500 гривень за те, що дівчина на камеру розповість надану їм інформацію. Далі історію про своє викрадення активістка оприлюднила в ефірі hromadske.тv. Однак, виконавши "завдання", дівчині не вдалося отримати гроші, адже замовник зник і на телефонні дзвінки не відповідав", – повідомляє МВС.

"Співробітники міліції також з'ясували, що дівчина вже двічі притягувалася до кримінальної відповідальності за крадіжки", – додали в повідомленні.

У той час комендант Будинку профспілок, член фракції "Батьківщина" Степан Кубів вважає провокацією розповсюджене міліцією відео Хайлак.

"Після того, як в інтернеті з'явилось відео з Олександрою Хайлак, ми спробували зв'язатися з нею телефоном і запросити її на прес-конференцію, але зв'язок з нею відсутній", – повідомив Кубів.

За його словами, як з'ясувалось, Хайлак не можуть додзвонитися вже п'ять днів.

"Я думаю, що це провокація, як і та інформація про нібито склади зброї в Будинку профспілок, про катування в КМДА тощо", – підкреслив Кубів.

Раніше повідомлялося, що Олександра Хайлак, родом з Донбасу, працювала волонтером медичної служби Майдану. На залізничному вокзалі до неї підійшла міліція, щоб перевірити документи. Коли вона діставала паспорт, у неї випав бейджик Євромайдану, одразу викликали "Беркут", який посадив її в машину і возив по РВВС Києва. Дівчину вивезли в ліс, забравши всі документи. Про викрадення Олександра розповідала не тільки Громадському.ТВ, а й іншим ЗМІ.

Грузин, що підпалював авто, діяв за вказівкою Майдану

А в лютому, за повідомленням МВС, громадянин Грузії, затриманий у Києві та підозрюваний в підпалах автомобілів, під час допиту розповів про замовлення на підпал машин, яке отримав у Будинку профспілок

За словами затриманого, під час пошуків роботи у Києві він познайомився з чоловіком, який запропонував йому заробити на підпалах машин і пообіцяв за це 600 грн.

"Для виконання цього "завдання" чоловіки пішли до Будинку профспілок, піднялися на 5-ий поверх, де їх зустріли люди у масках. Останні передали виконавцям перелік машин, які потрібно підпалювати, гроші, а також бензин. Після цього зловмисники відправилися на "завдання", де даний громадянин був затриманий, а співучаснику злодіяння вдалося втекти", – заявили в МВС.

За фактом скоєння злочину відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 КК , що передбачає покарання за навмисне пошкодження майна або знищення його шляхом підпалу. При цьому в МВС підкреслили, що не виключають причетності учасників масових заворушень (активістів Майдану) до підпалів автомобілів.

Як відомо, за останні два тижні в Україні підпалили понад 50 авто. Більшість авто належали активістам Майдану. Наймасовіші підпали відбулися у Києві.

Білоруса Жиздневского вбила жінка?

Нещодавно МВС почало відпрацьовувати версію, що на Грушевського Михайла Жиздневского могла вбити жінка. "Так, згідно з останніми даними, оприлюдненими у ЗМІ, вбивство громадянина Жизневского могла скоїти невідома жінка", – зазначили в повідмоленні.

Про версію з жінкою написала газета Вести, яка взяла інтерв’ю у нібито друзів Жизневського. При цьому про жінку розповідають "друзі" Жизневського, імена яких змінені. "Чесно кажучи, багато хто чого говорив. Інформація доходить різна. І якщо від неї відштовхуватися, то стріляла в нього тьолка. Майже в упор. Вийшла з-за автобусів і стріляла", – сказав хлопець, якого видання назвало Юрієм.

Як відомо, газету Вести випускає холдинг "Мультимедіа-інвест груп" на чолі з Ігорем Гужвою –екс-редактором газети "Сегодня" та екс-шеф-редактором російської газети "Московские новости". Серед можливих інвесторів учасники ринку називають Віктора Медведчука і "Газпром". 

Схоже, що через активну пропаганду та генерування справ проти активістів, МВС остаточно "забуло" назвати винних у розгоні Євромайдану та побитті студентів 30 листопада минулого року.