Білоруський опозиціонер: Янукович втратив контроль над тим, що відбувається в Україні

6 Лютого 2014, 11:50

«Я вважаю, що українська влада вже програла опозиції. Віктор Янукович не реагував, коли ще можна було управляти ситуацією, а тепер він втратив контроль над тим, що відбувається в країні. Він не зможе керувати так, як робив це раніше. Тож спочатку зміниться уряд, а потім і президент. Крім того, навіть якщо дострокових виборів не буде, за законом залишився рік до закінчення президентського строку», – сказав Санніков.

Він вважає, що Кремлю не вдасться переломити ситуацію в Україні.

«Переломити ситуацію не вдасться. Не виключаю, що у Кремлі можуть спробувати протиснути певний силовий варіант чи розв'язати ще більш брудну пропаганду проти України за розворот у бік ЄС. Однак, по-перше, йти на силове рішення з кровопролиттям означає для Януковича вирок самому собі – армія його не підтримає. По-друге, це ще більше прискорить відторгнення українців від Росії. По-третє, не можна забувати про неймовірну солідарність з Майданом, яку проявляє міжнародна спільнота. І Москві буде складно цьому протистояти», – вважає білоруський опозиціонер.

На думку Саннікова, Україні не загрожує розкол.

«Розмови про те, що Україна розколеться на східну та західну території, вважаю невиправданим. Я не бачу впливових політичних сил, які б могли частину країни відвести "під Росію". Усі українці виступають за добрі відносини з Росією, однак жити за путінськими законами вони не бажають. Уся країна хоче бути самостійною – схід, захід, еліти, народ. І Східна Україна, так як і Західна, дивиться на Майдан з надією. Тому зараз багато чого залежить від стійкості українців, які уже зробили надзвичайно багато на шляху змін. Вони навряд чи погодяться на заходи, які повернуть ситуацію назад», – зазначив він.

Щодо ролі ЄС у ситуації, яка склалась в Україні, Санніков зауважив, що «свого часу бездіяльність європейських політиків дозволила створити у самому центрі Європи в Білорусі найжорсткішу диктатуру».

«Білоруський приклад надихнув режими Росії та України. Однак українці повстали проти влади та її таємних угод з Кремлем. І зараз у ЄС почали робити те, що повинні були зробити набагато раніше – серйозно обговорити план допомоги Україні. Причому це буде допомога не Януковичу, а Євромайдану. Й оскільки це західні гроші, то й контроль суспільства за їх використанням буде не такий, як за грошима від Москви», – сказав Санніков.

Він наголосив на важливості європейського фактору та залученості Заходу на підтримку українських протестувальників. «З надією на Україну дивиться і білоруська громадськість. Якщо там почнуться зміни, вони змінять ситуацію в усьому регіоні Східної Європи», – вважає  координатор громадянської кампанії "Європейська Білорусь".

.