Прем’єр-міністр Польщі: ЄС не залучатиме Росію до переговорів про майбутнє України

4 Лютого 2014, 13:33

Туск розповів, що йому вдалося досягти того, що країни ЄС вироблять "більш-менш" спільну позицію щодо ситуації в Україні. Він також сказав, що країни союзу не піддають на спокусу трьохсторонніх перемовин за участю Москви.

"Усі підтверджують, що Україна є суверенно державою, і такі додаткові формати, в яких Росія де-факто визначатиме майбутнє України, не цікавлять жодну європейську країну", – заявив Туск.

Крім того, він запевнив, що переконує ЄС виробити програму підтримки України, в тому числі передбачити можливість членства України в союзі після підписання Угоди про асоціацію.

Туск пояснив, що мова не йде про створення якогось окремого фінансового фонду для України, але у міжнародних фінансових установ є джерела, які можна буде залучити, якщо Україна дійде до асоціації. Проте умовою будь-якої допомоги ЄС висуває діалог всередині України і відмову від насильства.

"Умовою є відмова від будь-яких актів насильства в Україні і передовсім внутрішній компроміс. Якщо українці не порозуміються, то жодні старання ЄС не принесуть результату", – підсумував прем’єр-міністр Польщі.

Як відомо, Туск здійснював всеєвропейське турне і проводив зустрічі з першими особами країн ЄС з метою виробити програму підтримки України та єдину позицію союзу до ситуації в країні. Раніше він заявляв, що подальше загострення конфлікту між владою та опозицією в Україні та застосування репресій проти учасників антиурядових демонстрацій призведе до катастрофи.