США наполягають на створенні комісії з розслідування зникнень та вбивств активістів в Україні

31 Січня 2014, 14:59

Згідно з повідомленням, у ході розмови Джон Керрі «підкреслив свою стурбованість повідомленнями про порушення прав людини, таких як зникнення і вбивства людей, і наголосив, що Сполучені Штати наполягають на тому, щоб уряд України створив юридичну комісію для розслідування цих злочинів і притягнення винних до відповідальності».

Держсекретар високо оцінив прогрес, досягнутий у ході переговорів з урядом, зокрема скасування законів 16 січня, а також прихильність до зміни уряду.

Він закликав до продовження цих переговорів і пообіцяв подальшу підтримку США в координації з ЄС, ООН, ОБСЄ для мирного політичного врегулювання політичної кризи, яке призведе до притягнення винних до відповідальності, відновить права людини, демократію, економічне здоров'я і шлях України до Європи.

«Держсекретар підкреслив, що США непохитно підтримує прагнення українського народу до європейських демократичних цінностей і високо оцінив зусилля лідерів опозиції, спрямовані  проти насильства і їх відважну діяльність на захист демократії і на досягнення своїх цілей мирним чином, через діалог», – йдеться у заяві речниці Державного Департаменту США Джен Псарі.

Нагадаємо, Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле закликав українську владу діяти швидко у розслідуванні тортур і викрадень, як це сталося із Дмитром Булатовим. 

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск вимагають пояснень щодо випадків зникнення активістів, які брали участь у мирних протестах проти влади.