ЗМІ: Янукович придушив бунт регіоналів погрозами “закатати всіх в асфальт і пересаджати”

30 Січня 2014, 10:48

Як розповіли виданню депутати від УДАРу і "Батьківщини", прийшовши в черговий раз в кабінет до Рибака, Яценюк, Кличко і Тягнибок заявили, що їх люди відмовляються голосувати за законопроект Мірошниченка про амністію. Після чого перший заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов поклав перед ними проект указу президента про розпуск парламенту.

У відповідь лідери опозиції заявили, що у них достатньо голосів для того, щоб не тільки прийняти "проект Дерев'янка" про амністію, а й затвердити Конституційний акт і навіть проголосувати за звільнення Юлії Тимошенко.

Лідер фракції ПР Олександр Єфремов тут же заявив, що йому потрібно провести нараду фракції. Він зібрав регіоналів у кінотеатрі парламенту, який розташований поверхом нижче сесійної зали.

Журналісти, які спустилися вниз, почули через двері більш ніж бурхливу дискусію.

– Нема чого нас шантажувати, – кричав Сергій Тігіпко.

Джерела видання повідомляють, що Єфремов влаштував сигнальне голосування, і 52 регіонала підняли руки за проект Дерев'янка.

Розчервонілий Єфремов вибіг із залу і повідомив, що президент просить перервати засідання фракції.

А через 5 хвилин, як пише видання, блідий як мармур Янукович прибув до парламенту. Він сказав депутатам, що приїхав до них прямо з лікарні.

"У мене був крововилив, я лежав під крапельницею. Але побачивши, що тут відбувається, я приїхав до вас " , – переказують депутати слова Януковича.

Втім погане самопочуття не завадило президенту задушити бунт у фракції.

"Такого мата я не чув давно, він погрожував закатати всіх в асфальт і пересаджати до такої-то матері, говорив, що на кожного з нас у нього є справа" , – розповів виданню один з регіоналів.

Янукович зажадав, щоб регіонали проголосували за "проект Мірошниченка". Він повідомив, що обговорював цей проект по телефону з федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель і віце-президентом США Річардом Байденом, і вони схвалили текст документа.

Янукович також заявив, що звільнивши Миколу Азарова з посади прем'єр міністра, він виконав одну з вимог опозиції, але не може постійно "грати в одні ворота" і тепер її черга йти на поступки.

Сергій Тігіпко заявив, що багато депутатів з його групи відмовляються голосувати за  проект Мірошниченка", так як банально побоюються за своє життя. За його словами, днями дев'яти з них громадяни принесли під будинки похоронні вінки. У відповідь президент доручив Андрію Клюєву забезпечити охорону цих регіоналів. Продовжувати дебати з Януковичем Тігіпко не став.

Далі президент сказав, що не збирається підписуватися під скасуванням скандального закону Колесніченка – Олійника.

І, нарешті, пише видання, Янукович прямо заявив нардепам – якщо вони не проголосують за "проект Мірошниченка", він увечері виступить з телезверненням до народу, в якому повідомить про розпуск парламенту, а вранці підпише відповідний указ. Після чого призначить позачергові парламентські вибори, а після них, можливо, і позачергові вибори президента.

Після довгих роздумів  регіонами погодилися підтримати "проект Мірошниченка" .

"Не поспішайте мене судити. Побули б ви один на один з президентом. Тоді б зрозуміли" , – сказав один з депутатів, близьких до Тігіпка .

На зустрічі з лідерами опозиції Янукович знову заявив, що готовий розпустити парламент . Після чого повернувся до регіоналів. Почувши, що вся фракція готова підтримати "проект Мірошниченка" , президент покинув парламент.