Ностальгія та євроскепсис: про що говорять результати чеських виборів?

Світ
23 Жовтня 2017, 15:57

“Переважна більшість суспільства бачить його розвиток після 1989 року як провал. Не вірить у традиційні форми політики, віддає перевагу уряду сильної руки та не хоче активного членства у Європейському Союзі”, – пише він, аналізуючи вибір, який чехи зробили 20-21 жовтня. Сказати, що цей вибір був зовсім неочікуваним, не можна. Опитування, попри усі скандали та кримінальні справи, пов’язані з іменем Андрея Бабіша, стабільно віддавали його партії ANO (з чеської Ano – “так”, але також це акронім від Akce nespokojených občanů) перемогу і 27-30% (врешті його партія отримала – 29,6%). Однак, жодні опитування не пророкували такого провалу чеським соціал-демократам, які разом із ANO є членами нинішньої урядової коаліції, а нинішній чеський прем’єр Богуслав Соботка до червня цього року був головою партії. Але спершу про переможця.

Безальтернативний олігарх

Вервечка скандалів тягнеться за особистістю Бабіша особливо насичено з весни цього року, коли його партнер по коаліції прем’єр Богуслав Соботка вирішив врешті не пропускати крізь пальці те, як його міністр фінансів, яким на той час був Андрей Бабіш, використовує своє становище. Причиною скандалу стало ухилення Бабішем від сплати податків через купівлю облігацій, що ними не обкладаються. Крім того, його звинуватили у конфлікті інтересів. Тоді Соботка прагнув звільнити Бабіша з цих причин. На захист міністра фінансів виступив президент Мілош Земан, з яким у Бабіша ділові відносини ще з кінця 80-х, а за часів прем’єрства Земана Бабіш купив собі державну хімічну компанію Unipetrol.

Бабіш – друга найбагатша людина Чехії і до того, як цього року він перевів свій фінансовий конгломерат, групу “Агроферт”, у траст, перебував на посаді міністра фінансів, отримуючи при тому прибутки і від бізнесу як приватна особа.

Група “Агроферт” – це конгломерат, який за інформацією Reuters, складається більше ніж 250 компаній, які працюють у найрізноманітніших галузях, від хімічної та сільського господарства до медійної. За оцінками Forbes, ціна активів Бабіша сягає понад $3,4 млрд, і він є найбільшим приватним роботодавцем країни.

Читайте також: У Чехії вибачилися перед Україною через заяву Земана щодо Криму

Напередодні виборів чеський парламент позбавив Бабіша недоторканості, а поліція вручила йому підозру в іншій справі – будівництві дорогого відпочинкового комплексу, на території якого, як стверджують чеські журналісти, знаходиться ще й резиденція мільярдера, – “Лелече гніздо”. Бабіша звинувачують, що він використав для будівництва цього комплексу кошти ЄС (50 млн крон, або 2 млн доларів), які були призначені для дотацій малому бізнесу. Нині цю справу розслідує також і OLAF – Європейське управління із питань запобігання зловживанням та шахрайству. Перемога на виборах повернула Бабішеві імунітет, однак рішення міжнародної організації це не стосується.

Нині найбільшим питанням є те, з ким ANO створить урядову коаліцію. Теоретично, як припускає Табори із Respekt можливий також і нинішній варіант із заміною керівної партії, тобто між ANO, соціал-демократами та Християнсько-демократичним союзом-Чехословацькою народною партією. Однак для соціал-демократів входити до цієї коаліції – фактично дорівнює політичній смерті.

Громадянська демократична партія – другий переможець цих виборів, могла б стати партнером для Бабішової ANO. Євроскептичні підходи ГДП – те, що ANO дуже імпонувало у своїх молодших партнерах. Однак ще до виборів ГДП оголосила, що не піде на коаліцію з ANO  

Феномен Піратів

Мабуть чи не найбільшою сенсацією стало третє місце для Чеської піратської партії. Але в цілому не позитивна тенденція. Бо попри назву «пірати» є швидше антиподом ANO. Якщо за партію Бабіша в основному голосували пенсіонери і безробітні, то за партію Івана Бартоша – молодь та освічена категорія населення середнього віку.

Як пише Барбора Голаньова у своєму матеріалі для Respekt на цих виборах пірати пливуть на човні, де головним символом є зовсім не череп із кістками. “Це програма, що базується на вільному розповсюджені інформації, праві на приватність, прозорій державі та зміцненні прямої демократії”, – пише вона. Інші оглядачі зауважують, що саме за піратів голосували ті, хто не минулих виборах обирав проєвропейську TOP 09 чи зелених.

Читайте також: Вибори у Чехії. Лідером стала партія екс-міністра фінансів Бабіша, якого звинувачують у корупції

Негативною тенденцією можна назвати четверте місце партії “Свобода та пряма демократія” Томіо Окамури, яка поступилася «піратам» всього на кілька десятих. Попри назву його партія є відкрито антиіммігрантською та євроскептичною. Зокрема, Окамура виступає за заборону ісламу. Крім того, його партія співає оди Кремлю за начебто боротьбу з тероризмом.

Щодо самого Бабіша, то немає чіткої інформації про міжнародну політику його партії. Саме тому перемога його партії сприймається в ЄС як небезпечний розвиток подій. Не говорив жодного разу Бабіш і про його бачення політику Кремля, хоча коли Енн Епплбом в одній зі своїх статей назвала його “другом Росії”, він публічно заперечив таку характеристику