Експерт: Влада і опозиція давно вже перебувають у позаправовому полі

26 Січня 2014, 12:00

За його словами, опозиція, ніяк не відреагувавши на рішення КСУ 2010 року, навіть не може скласти мандати, оскільки не існує механізмів «обнулення» партійних списків (тобто на місця тих депутатів, що вибули, повинні бути кооптовані інші члени партії, і так до останнього партійця).

«Анекдотичність ситуації в тому, що нелегітимними тепер є всі: і влада, і опозиція… Проводити референдум за наявним законом – це влаштувати ще одне «свято демократії» для влади, не більше й не менше», – вважає Мусіяка.

Він переконаний, що мирний шлях один: це своєрідний «Маріїнський пакт», за зразком іспанського «пакту Монклоа».

«Нагадаю, що йдеться про історичний прецедент підписання згоди між усіма антагоністичними політичними силами Іспанії, від франкістів до комуністів, на основі визнання загальнонаціональних політичних цілей та за згоди припинення будь-яких політичних переслідувань», – пояснив Мусіяка.

Він нагадав, що в Іспанії це спрацювало, бо провідники її політичних сил були настроєні патріотично, тож погоджувались на заходи, які однозначно були в інтересах країни.

«В Україні такої еліти наразі немає. Але сама ситуація дає ще один шанс. Інших шляхів, непрогнозованих і непередбачуваних, я щиро не бажаю. Однак, на жаль, не виключаю, що влада не відреагує на суспільний спротив».

Детальніше читайте інтерв’ю з Віктором Мусіякою в журналі «Український тиждень» №4