У Черкасах лютує “Беркут”: у центрі міста затримують навіть випадкових перехожих

26 Січня 2014, 09:48

"На першу сотню самооборони, що створювалася в Черкасах, спочатку намагалися напасти "тітушки", після того, як їх відігнали – на українців безпідставно напав "Беркут", затримуючи виключно представників самооборони. Зараз встановлюється кількість затриманих та місця їхнього перебування. Є інформація, що затриманих б’ють у автобусах", – повідомив на своїй Facebook-cторінці лідер обласного осередку "Свободи" Юрій Ботнар.

"Товариство, намагайтеся не виходити у центр Черкас. Там просто фашистська зачистка – "Беркут", просто менти і люди в цивільному затримують усіх підряд", – додав Ботнар.

В з 25 на 26 січня за даними активістів було затримано 32 осіб, багато з них неповнолітні.

За словами очевидців, серед постраждали можуть бути затримували й пересічні перехожі.

"Стояли біля магазину і розмовляли двоє хлопців. Під’їхали дві міліцейські автівки, вискочили "беркутівці", почали їх бити і запихати у пазик. І повезли в невідомому напрямку", – розповіла помічник народного депутата України Леоніда Даценка Тетяна Воронцова, додавши, що в міліції їй не надали інформацію про затриманих.

Усі затримані перебувають у Соснівському райвідділку, стверджують активісти.

"Знову брали всіх підряд. Хоча якщо правда, що проти нас діяли не місцеві, то частина знайдеться побитою десь в лісі", – зауважив громадський активіст Ярослав Нищик. У соцмережах між черкашчанами поширюється інформація, що до міста везуть луганських "беркутівців".

Вчора ввечері "беркутівець" напав на фотокора черкаського інтернет-видання "Про все" Маріанну Немченко, яка знімала, як "беркутівці" вели вулицями міста затриманих. Один із них змусив її видалити ці фото і відео, погрожуючи знищити фотоапарат.

В УМВС України в Черкаській області інформацію про затримання людей у Черкасах спростовують.

"Інформація не відповідає дійсності, про те, що працівники "Беркута" когось затримували і доставляли. Це просто нагнітання ситуації", – заявила речниця обласного УМВС Людмила Поліщук.

В той же час у соцмережах черкащани повідомляють про так званих "тітушок", яких міліція нібито не чіпає. 

До Соснівського райвідділу міліції прибули активісти та місцеві депутати. Місцеві ЗМІ повідомляють, що затриманих потроху відпускають. Деякі з них травмовані й вимушені звернутися до лікарів. Звинувачень, ондак, міліція їм не висуває.

Як повідомлялось, у Черкасах 24 січня близько 4 тисяч пікетувальників намагалися взяти штурмом будівлю МВС в Черкаській області.

Нагадаємо, у Черкасах 23 січня ввечері активісти намагалися захопити приміщення ОДА, проте їм завадили правоохоронці. Після того, як потрапити в обладміністрацію не вдалося, мітингувальники перейшли до входу в будівлю облради, яке знаходиться в будівлі облдержадміністрації, але з іншого боку, і без будь-якого опору виламали двері і увірвалися у приміщення. Близько 23:00 співробітники міліції звільнили приміщення облради від мітингувальників.