«Диявол в деталях»: як відреагували закордонні ЗМІ на виступ Порошенка в ООН.

Політика
21 Вересня 2017, 01:21
20 вересня Петро Порошенко виступав під час відкритих дебатів високого рівня 72-ої Генеральної асамблеї ООН і на засіданні Ради Безпеки. Головною темою цьогорічної промови президента стала можливість і умови введення миротворчої місії на Донбас під егідою Організації. Він підкреслив бажання України швидше вирішити конфлікт мирним шляхом з допомогою місії, але наголосив, що українська сторона буде дуже уважно розглядати деталі можливого запрошення миротворців. За словами Порошенка, така місія повинна мати мандат на всі окуповані території.
 
 
На виступ українського президента і тему миротворчої місії звернули увагу іноземні мас-медіа. Так, «Радіо Свобода» назвала виступ Порошенка відповіддю на нещодавні пропозиції щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі від президента РФ Путіна. Видання підкреслило різницю в підходах: Путін запропонував розміщувати миротворців лише на лінії зіткнення, в той час як Порошенко наполягає на повноцінному залученні контингенту.
 
Провідне англомовне арабське видання Asharq Al-Awsat  своєю чергою цитувало Порошенка, зазначивши, що український президент відмовився від пропозицій російської сторони через загрозу заморожування конфлікту та легалізації Кремлем своїх сил на Донбасі. Про незгоду української сторони писало і американські видання San Francisco Chronicle та The Washington Post. При цьому наводилися слова Порошенка, що російські підрозділи мають бути виключені з будь-яких миротворчих місій.
Російські джерела змогли знайти аргументи, протилежні до офіційної української позиції. Так телеканал Sputnik цитував міністра закордонних справ РФ Лаврова, який не погоджувався з Порошенком в частині ймовірного використання зброї миротворчими підрозділами. Російський дипломат наполягав, що вогонь може бути відкритий виключно для самозахисту. При цьому оцінок пропозиції Порошенка в цілому не надавалося.
 
Слова Лаврова цитував і інший міжнародний телеканал Росії – Russia Today. Наводилися думки політика про те, що лише російський варіант місії може бути перспективним для взаємодії ООН та ОБСЄ. При цьому Лавров посилався на Резолюцію РБ ООН №2202, хоча в її тексті немає згадки про ООН та миротворців.
Інше російське видання «Лента.ру» вказувало на нібито необхідність погодження введення миротворців з представниками самопроголошених республік «ДНР/ЛНР». На підтвердження цієї тези наводилися слова прес-секретаря президента РФ Дмітрія Пєскова про те, що «блакитні шоломи» ООН ніде і ніколи не розміщуються без погодження сторін».  
 
Цікавою особливістю є обговорення виступу президента США і його згадку про Україну. Аналізуючи промову президента Трампа, видання Politico звернуло увагу на те, що він ледь торкнувся теми боротьби із загрозами суверенітету України, при цьому одночасно був відносно доброзичливий по відношенню до Росії. Хоча в іншій статті цього ж видання його слова щодо України назвали «прихованим пострілом» в бік Москви. Про цю особливість виступу Трампа згадували і автори телеканалу CNN, підкресливши, що саме Росія відповідальна за дестабілізацію на світовій арені. The Washington Post нагадувало Трампу , що якщо він справді піклується про національний суверенітет США, він повинен діяти, або принаймні говорити про вторгнення Росії на українську територію та окупацію її частини.