Нові санкції США: складний вибір Трампа та газові спори з Європою

Світ
24 Липня 2017, 21:49

23 липня прес-секретар Білого дому США Сара Гакабі Сандерс в інтерв’ю для телеканалу ABC заявила, що Дональд Трамп підтримує законопроект щодо санкцій проти РФ, Ірану та Північної Кореї. За її словами, перша версія проекту, за яку проголосували в Сенаті, але яка загальмувала у Палаті представників, була недосконала і потребувала доопрацювання. Після внесених змін адміністрація президента задоволена цим законопроектом та готова його розглядати. «Ми готові запроваджувати ці суворі санкції до повного вирішення ситуації в Україні», – підкреслила Сандерс.

Законопроектом, крім власне санкцій, визначається і механізм їх застосування. Найважливіша зміна – позбавлення президента США права скасовувати санкції. Тепер для цього Трампу буде необхідно надати докази, що вимоги, через які вони були накладені, виконано. Те ж стосується і частини, присвяченої кібератакам з боку РФ: перш ніж скасовувати санкції, необхідно підтвердити, що Кремль намагався знизити кількість та інтенсивність таких втручань. Доопрацювання, які згадувала Сандерс, стосувалися зокрема і захисту американської нафтовидобувної галузі – перша редакція містила вимоги про припинення проектів, в яких присутні російські інвестиції. Поправки вже визначають критичні частки капіталу. Таким чином, наприклад, проект нафтопроводу з Казахстану через Росію в Україну не буде призупинено, хоча в ньому близько 10% акцій належать «Газпрому».

Читайте також: Труба незгоди: Суперечки між Німеччиною і США через «Північний потік-2»

Тим часом американське видання The New York Times звертає увагу на те, що одним з проблемних моментів підчас обговорення  цього законопроекту було бажання Білого дому залишити президентові можливість скасовувати санкції. Однак зараз, за словами авторів видання, Трамп стоїть перед складним вибором, якого він сподівався уникнути: накласти вето на законопроект і таким чином ще більше підігріти скандал довкола своїх зв’язків з Путіним чи підписати документ і запровадити санкції, проти чого виступала його ж адміністрація. Той факт, що у законопроекті фігурують також Іран і Північна Корея, також ускладнюють ветування законопроекту для Трампа, стверджують журналісти CNN: це може бути дуже негативно прийнято американцями.

Про негативні наслідки ухвалення законопроекту пише аналітичне видання Bloomberg.  За словами його аналітиків,  якщо у 2014 році урядовці США проводили детальні консультації з європейськими колегами щодо впровадження санкцій, а ЄС погоджував з Сполученими Штатами час та зміст штрафних заходів, то тепер  американські сенатори не намагалися долучити до процесу європейських колег. На думку журналістів Bloomberg, це може значно погіршити стосунки США з ЄС, якому вже доволі складно продовжувати економічні обмеження проти РФ.  

Читайте також: Торгівля з Росією: Нафта в обмін на продовольство

Головною проблемою тут вважається бажання США у такий спосіб втілити власні плани із завоюванню європейського енергетичного ринку. Тобто йдеться не стільки про покарання агресора, скільки про надання американським компаніям не зовсім справедливих привілеїв на європейському ринку. Зокрема, за новим американським законопроектом санкції можуть бути накладені на компанії, які беруть участь в російських газотранспортних проектах, тобто на інвесторів, постачальників та підрядників. Це потенційно загрожує реалізації проекту «Північний потік-2». Для США це не лише покарання інших компаній за співпрацю з РФ, а ще й можливість експансії власного бізнесу. А Трамп, в програмі якого створенню нових робочих місць для американців приділено багато уваги, навряд чи втратить такий шанс. Газовидобування в Європі падає, а США навпаки нарощують потенціал у постачанні зрідженого «блакитного палива». Хоча поки не відомо, чи зможе ціна американського газу залишатися конкурентною у порівнянні з російським.

Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель та австрійський канцлер Крістіан Керн у спільній заяві застерегли, що якщо проекти «Газпрому» в Європі буде припинено і американці стануть монополістами, ЄС фактично може стати заручником США. Вони наполягали на тому, що постачання енергоносіїв до Європи є справою ЄС, а не США, і попередили американських колег про неприйнятність санкцій без консультацій з європейськими партнерами.

Відтак, автори Bloomberg вважають, що США необхідно розпочати діалог з європейськими союзниками замість того, щоб ставити їх перед фактом. Інакше американські законотворці можуть поглибити хаос у світі, який вже створює адміністрація Трампа.