Політолог: сьогодні увечері остаточно стане зрозуміло, до чого готова влада

23 Січня 2014, 16:17

«Зараз у владі йдуть складні процеси вибору тактики на цей період. З одного боку, влада не виключає пошук компромісу, і шукає хоч якусь мінімалізацію своєї поразки. Але є і такі у владі сили, які, очевидно, вмовляють президента Віктора Януковича, що компроміс ні до чого не приведе й потрібно реалізувати жорстку лінію до кінця», – заявляє політолог.

За його словами, у влади зараз немає твердого наміру «іти на ескалацію конфлікту й реалізовувати жорсткий сценарій силової лінії».

«Якби у владі була чітка, консолідована лінія, то вже учора ми б мали результат: або штурм Майдану, або початок реального, неімітаційного діалогу. І той факт, що перемовини перенесені на сьогодні й те, що вчора домовилися про другий раунд переговорів свідчить про те, що влада не відкладає ні силового сценарію, ні сценарію пошуку компромісу», – вважає експерт.

За його словами, що сьогодні увечері ми остаточно зрозуміємо: «чи влада готова йти на компроміс, чи нас далі затягує воронка конфліктності й ворожнечі».

«Зрозуміло, що у конфлікт легше ввійти, ніж вийти, але коли вже є жертви і панують настрої помсти, потрібна реальна політична дія. Зараз важливо, аби політики убезпечили країну від розколу, а вулиці й Майдан – від нових жертв, і шукали компромісу. Якщо політики не хочуть нових жертв, то потрібно йти на компроміс, а не змушувати народ до помсти», – заявляє Карасьов. 

Як повідомлялось, в Києві на вулиці Грушевського п’ятий день триває протистояння протестувальників і силовиків. 

Нагадаємо, 22 січня близько 17:00 в Адміністрації президента завершилися тригодинні переговори опозиції з владою. Прес-служба Януковича лаконічно повідомила про завершення "першого етапу переговорів", а лідери опозиції взагалівідмовились коментувати переговори, пообіцявши все розповісти пізніше.