Голова ОБСЄ готовий бути посередником у переговорах влади та мітингувальників

23 Січня 2014, 01:30

Голова ОБСЄ Буркхальтер у середу висловив глибоку занепокоєнність із приводу ситуації в Україні, і закликав всі сторони конфлікту втриматися від насильства й почати мирний діалог у якості необхідного першого кроку в напрямку вирішення нинішньої кризи.

"Я глибоко стурбований повідомленнями про жертви, і мої думки з родинами загиблих і потерпілих. Як голова ОБСЄ Швейцарія готова допомогти Україні знайти мирний політичний вихід із цієї кризи", – заявив голова ОБСЄ.

Він також закликав усі сторони втриматися від насильства й домагатися стабілізації ситуації на основі діалогу за участю всіх сторін.

Буркхальтер зазначив, що в ОБСЄ є необхідні інструменти й механізми для роботи як неупередженого посередника у таких ситуаціях, і він готовий підтримати українську владу з метою зниження напруженості й запобігання подальшої ескалації.

Нагадаємо, Україна завершила головування у ОБСЄ в 2013-му році під шквал критики.

Представники ОБСЄ, зокрема, під час конференції у Києві акцентували увагу на порушенні прав громадян – на розгоні Майдану, на побитті бійцями "Беркута" громадян, які не чинили опору під час штурму вулиці Банкової тощо. Крім того, дипломати відзначили велику кількість постраждалих журналістів – свідчення того, що міліція не зупиняла правопорушення, а била мирних громадян.