Опозиція дала Януковичу 24 години

22 Січня 2014, 20:21

«У нас є два шляхи. Перший – зупинення кровопролиття, притягнення до відповідальні всіх, хто вбивав людей, і збереження життя кожної людини, яка є на цьому Майдані і в Україні. На цей шлях у нас залишилося 24 години. Якщо цього шляху не буде… Скажу про себе. Я з ганьбою жити не буду. Завтра підемо разом вперед. Якщо куля в лоб, то куля в лоб, але чесно, справедливо і сміливо», – заявив він.

«Сьогодні боронимо Майдан. Я казав публічно на всю країну – зроблю до останньої секунди все, щоби жодна людина в цій країні зберегла своє життя, щоб наша країна збереглась, як єдина держава, щоб наші діти не плакали за своїми батьками, щоб наші батьки не плакали за дітьми. Вже сьогодні плачуть… Віктор Янукович, залишилося 24 години. Приймайте рішення. Я рішення прийняв», – зазначив Яценюк.

У свою чергу, лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що на переговорах з Януковичем не отримав відповідей.

«Ми можемо ще поторгуватися, але люди хочуть дій», – зазначив він.

«Сьогодні Народна Рада прийняла рішення, які будуть підтримані, можливо, не всіма. Але ми використовуємо будь-яку можливість уникнути кровопролиття», – наголосив Кличко.

Він також звернувся до президента з вимогою припинити вбивства протестувальників:

«Я знаю, ви дивитесь цю трансляцію. Ви можете вирішити цю ситуацію без кровопролиття – це дострокові вибори».

Також Кличко звернувся до військовослужбовців з закликом припинити використання зброї проти протестувальників та перейти на бік народу. 

«Хочу звернутися до військовослужбовців – ви повинні захищати людей, а не брати в руки дубинки і автомати. Я гарантую кожному, хто перейде на бік народу, захист. Не використовуйте зброю проти мирних людей», – сказав він.

Як відомо, на четверту добу сутичок на вулиці Грушевського Янукович закликав опозицію сісти за стіл переговорів і зупинити протистояння. Він також вважає, що ще можна врегулювати ситуацію мирним шляхом. Лідери опозиції залишили Адміністрацію президента, відмовившись від коментарів. Тим часом прес-служба президента повідомила, про «завершення першого етапу переговорів з опозицією».

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк після зустрічі повідомив, що під час переговорів із владою була озвучена пропозиція зібрати найближчим часом засідання Верховної Ради для скасування прийнятих 16 січня законів.