Затриманого на Грушевського журналіста-свободівця арештували на два місяці

22 Січня 2014, 18:49

Журналісту інкримінують статтю 294 (організація масових заворушень), якою передбачається від 10 до 15 років ув'язнення.

«Ми вважаємо, що рішення суду, яке вчора було прийнято, не відповідає діючому законодавству і будь-яких підстав для обрання подібного запобіжного заходу не було. Оскільки та підозра, яка пред'явлена Андрію Лозі, взагалі нічим не обґрунтована», – заявляє адвокат.

За словами Томчук, Лозу затримала 19 січня на вулиці Грушевського, коли той разом з іншими журналістами знаходився на автобусі «беркутівців». Він висвітлював події, виконуючи свої журналістські обов'язки за редакційним відрядженням.  До матеріалів судової справи Андрія Лози було залучено довідку з редакційного видання, що він був там саме як журналіст.

До понеділка адвокат затриманого планує подати скаргу до апеляційного суду та знайти відеозаписи з вулиці Грушевського, щоб чітко дати оцінку діям журналіста.

Також Томчук повідомила, що п'ять народних депутатів України заявили клопотання для взяття Лози на поруки, і так само було відповідне клопотання від національної спілки журналістів України.

Нагадаємо, в ніч з 19 на 20 грудня під час заворушень на вулиці Грушевського у Києві правоохоронці затримали члена  Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та журналіста газети ВО Лозу. 

Як повідомлялось, 22 січня Дніпровський районний суд Києва постановив застосувати до оператора інтернет-телебачення «Спільнобачення» Володимира Карагяура, якого підозрюють у постачанні пального для «коктейлів Молотова», міру запобіжного заходу у вигляді арешту на два місяці.

Цього ж дня бійці спецзагону міліції «Беркут» кинули газову гранату у знімальну групу телеканалу Еspreso.tv, яка вела пряму трансляцію з місця подій. Беркутівці забрали з собою, побили і утримують оператора телеканалу Дмитра Двойченкова.

Нагадаємо, під час сутичок на Грушевського постраждали більше 35 журналістів.