Експерт: після жорсткої реакції США оточенню Януковича загрожують і санкції ЄС

22 Січня 2014, 14:57

«З точки зору інтересів України й українців, й уникнення жертв, які сьогодні сталися, це виглядає запізно, але з точки зору американців – їм потрібен був факт такого роду, зокрема вбивства. На превеликий жаль, це жертви, яких уже не повернеш. Ясно що українські повстанці заслуговували на швидшу реакцію», – наголосив Горбач.

За його словами, скоро можна чекати санкцій від очільників ЄС.

«ЄС буде орієнтуватися на позицію США. Безумовно, перехід США до рішучих дій у цьому напрямку підштовхне європейських політиків діяти аналогічно. Варто зауважити, що ЄС буде важко пройти усі бюрократичні процедури, де 28 країн-членів, особливо, якщо це стосується не віз, а фінансів», вважає Горбач.

На його думку, ЄС не застосувало санкцій досі, тому що західні політики не бачать альтернативи президенту Віктору Януковичеві.

«Картина в очах європейських політиків така: є законно обраний президент і законно обрана влада. І цій структурі не протистоїть жоден легітимний орган. І вони не бачать альтернативи цьому, апелюють до президента Януковича, який повністю ігнорує їхні заяви. Вони не мають партнера в нашій політиці, з ким можна мати справу», – заявляє експерт.

«Так само наші силовики не мають суб’єкта, який би міг гарантувати їхнє майбутнє у разі переходу на інший бік», – додає він.

За словами Горбача, такого роду санкцій не було в жодній країні СНД.

«Такого роду санкцій не було в жодній країні СНД. Були санкції у Білорусі, стосовно Узбекистану, коли було придушено повстання. А, з іншого боку, є приклад Білорусі, де санкції не принесли очікуваного результату», – наголошує Горбач.

Як повідомлялось, посольство США скасувало візи декількох громадян України, пов'язаних із застосуванням сили. 

Тим часом депутати законодавчого органу Російської Федерації підтримали заяву щодо подій у Києві, засудивши дії української опозиції та демонстрантів, й закликали Захід припинити сприяння ескалації конфлікту.

Нагадаємо, сьогодні під час штурму "Беркуту" від поранення загинуло двоє осіб. Помер ще один протестувальник, "якого бійці "Беркуту" скинули з арки над входом до стадіону "Динамо".