Асоціація власників зброї нагадує Захарченку, що в Україні озброєні не лише бійці “Беркуту”

21 Січня 2014, 12:26

Асоціація висловлює глибоку стурбованість подіями останніх днів у Києві.

"Під час жорсткого протистояння багато наших співгромадян, журналістів, працівників МВС, військовослужбовців ВВ отримали чисельні травми та поранення, у тому числі внаслідок порушення існуючих інструкцій при застосуванні спеціальних засобів", –  йдеться у заяві.

"Проте, особливе занепокоєння викликає Наказ №19/24796 за вашим підписом, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 грудня цього року, який дозволяє правоохоронцям спецпідрозділу «Беркут» під час виконання наказів використовувати не тільки фізичну силу та спеціальні засоби, але й вогнепальну зброю", – наголошують в Асоціації.

Автори звернення вимагають у Захарченка унеможливити застосування вогнепальної зброї проти громадян України.

«Згідно Конституції України єдиним джерелом влади в Україні є народ, і кожен працівник МВС, вступаючи до лав правоохоронців, складає присягу саме народові України і зобов'язується його захищати. Повідомляємо Вам про те, що численна спільнота українських власників зброї зайняла притаманну їй стриману і помірковану позицію, розуміючи, що в складний для України час необхідно дотримуватися вимог чинного законодавства та утримувати баланс у суспільстві. Тому ми вважаємо, що лишень припущення щодо можливості використання вогнепальної зброї проти громадян України – є абсолютно неприйнятним, бо може порушити хитку рівновагу», – переконані в Українській асоціації власників зброї.

Заяву підписав голова наглядової ради асоціації Георгій Учайкін.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ своїм наказом затвердило положення про спеціальний підрозділ міліції суспільної безпеки "Беркут". Відповідний наказ від 24 жовтня 2013 року зареєстровано Міністерством юстиції 11 січня 2014 року.

Згідно з наказом, "працівники підрозділу з метою виконання покладених на них завдань мають право застосовувати заходи фізичного впливу, у тому числі прийоми рукопашного бою, спеціальні засоби й вогнепальну зброю".