Австрійська правова дилема Фірташа

Політика
22 Лютого 2017, 18:51

"Сполучені Штати Америки надали достатньо доказів, які надають достатньо підстав стверджувати, що Фірташ міг вчинити дії, в яких його підозрюють”, – оголосив суддя Лео Левнаік-Іванські по закінченні засідання у вівторок 21 лютого по обіді. Але встиг наголосити, що його рішення не визнає Фірташа винним чи невинним, а лише те, що це буде визначено в іншій країні. Як пише австрійське видання kurier.at, олігарх у суді цього разу був наляканий, бо справа набрала достатньо серйозних обертів і Фірташ справді був близько до екстрадиції до країни, в якій він ніколи не був. Однак виявилося не все так просто.

"У вівторок американська влада могла бути певна того, що отримала українського олігарха Дмитра Фірташа зготованого Віденським правосуддям на срібній тарілці. Утім іспанське правосуддя виявилося швидшим і видало європейський ордер на арешт як козир захований у рукаві. У вівторок пообіді Фірташа було заарештовано та передано до центру попереднього утримання Віденської поліції у районі Rossauer Laende", – пише австрійське видання Kurrier.at. До речі, сайт wien.orf.at зазначає, що Земельний суд у четвер має визначити, чи буде Фірташа буде заарештовано чи ні, бо саме у четвер о 21.35 закінчується 48-годинний термін, протягом якого останній може знаходитися у центрі на  Rossauer Laende.

Американське правосуддя вимагає екстрадиції українського олігарха через сумнівний бізнес із видобутку титану в Індії і звинувачує його у тому, що він підкупив кількох тамтешніх депутатів зі штату Андхра-Прадеш.

Читайте також: Адвокат озвучив термін перебування Фірташа у Австрії

Як пише видання, європейський ордер на арешт – це дуже сильна зброя. Його де-факто можна розглядати як ордер на утримання під вартою в межах певної країни. Іспанська прокуратура підозрює українського олігарха в організованій злочинності та відмиванні коштів. "Адвокати Фірташа тепер можуть подавати апеляцію щодо ордера на арешт. Іспанці також надали додаткову інформацію на запит Віденської прокуратури", – зазначає kurier.at і наголошує, що ці матеріали можуть мати серйозні наслідки.

Формально, якщо брати саме рішення Вищого земельного суду Відня, то для остаточного розв'язання цієї ситуації, потрібне його затвердження рішенням австрійського міністра юстиції. Вольфганга Брандштеттера. У Міністерстві юстиції Австрії Тижню однак пояснили, що міністр поки не може братися за це рішення, адже воно потребує, аби Віденська прокуратура також вжила певних кроків. Поки що немає роз'яснень щодо цього із Віденської прокуратури, однак у місцевій пресі, зокрема, виданні Salzburg24.at йдеться про те, що відповідно до австрійського законодавства міністр юстиції отримає це рішення у письмовому вигляді через два-три тижні.

Читайте також: Неочікуваний поворот у справі олігарха Фірташа. Огляд інопреси

“Як правило, оскарження рішення Вищого земельного суду більше не є можливими, але гіпотетично можлива так звана поновлена апеляція (Erneuerungsantrag ), де буде звернення до Верховного суду щодо фундаментальних порушень. За словами речника суду, щодо випадків із екстрадицією не було прецедентів із такими надзвичайними скаргами”, – зазначає Salzburg24.at. Утім схоже, що захист Фірташа намагатиметься вирішити ситуацію саме через цю юридичну щілину.

Сам міністр Брандштеттер вчора в ефірі німецького телеканалу ZIB2 заявив, що поки ситуація є складною через накладання американської вимоги про видачу злочинця із європейською, виданою Іспанією. “Суддя повинен визначити, у чому полягають звинувачення Іспанії”, – зазначив міністр в ефірі каналу. Після цієї перевірки можна буде визначити, чию вимогу можна задовільнити. “Яким буде це рішення поки складно сказати”, – зазначив міністр.

Після рішення прийнятого Вищим земельним судом Відня, адвокат Фірташа, екс-міністр юстиції Австрії Дітер Бемдорфер через інформаційне агентство APA поширив повідомлення, в якому стверджує, що він та команда адвокатів Фірташа вдаватимуться до всіх “відповідних кроків, аби апелювати до цього рішення, зокрема, в Австрії через апеляцію до Верховного суду та в Європі через Європейський суд з прав людини”.

Читайте також: Фірташа заарештували в будівлі австрійського суду

Бемдорфер також підтвердив, що Фірташа було затримано одразу після слухань у суді за іспанським ордером на арешт, а не за вимогою апеляційного суду. Він також відмовився коментувати по звинуваченнях за цим ордером до того часу, поки їх не буде передано йому та його команді. “Пан Фірташ категорично відкидає усі звинувачення і залишається при думці, що це все політичне переслідування з боку США”,- йдеться у заяві.

Отже, поки справа українського олігарха далека від закінчення і варто чекати на нові й нові серії цієї мильної опери під назвою “Фірташ та австрійське правосуддя”.