Рада почала з розминки

Політика
17 Січня 2017, 19:07

В українських нардепів є гарна традиція. Після святкування Нового року і Різдва вони всі збираються під куполом парламенту, цілуються, обіймаються, діляться враженнями від канікул, ненав’язливо, впродовж кількох днів, відновлюють свій робочий стан, злегка входять в курс справ, не перенапружуються, затверджують план роботи на майбутнє, потім дружно закривають сесію і йдуть знову відпочивати аж до відкриття наступної.

Цього разу народні обранці теж не забажали порушувати прадавнього звичаю і свій перший робочий тиждень в новому році вирішили не перетворювати в свято трудоголіка. Сходились на роботу помалу, не поспішаючи, всі такі відпочилі і святкові. Лише третина встигла приїхати до початку реєстрації. Не виключено, що завадив густий смог, який скутав столицю. Знайти в таких складних погодних умовах будинок парламенту після стількох днів святкування, справді, не просто. Але хто шукає той знаходить і за годину зала під куполом заповнилась відсотків на 80.

Почали звісно з розминки – виступів уповноважених представників депутатських фракцій і груп. Хтось вітав з промайнулими так швидко святами, хтось читав листи від народу, а хтось, як от Олег Ляшко, тренував горлянку. Вивівши з собою на трибуну чи не всю фракцію він трохи порепетував на тему проекту меморандуму з Міжнародним валютним фондом, обізвав реформи дорогою до банкрутства і дефолту та заявив, що Радикальна партія  не дасть паразитам (нинішній владі) розграбувати країну. Ну звісно ще з вітальною промовою виступив лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко, який, перейнявшись зубожінням населення, наполягав на скороченні витрат на силовий блок, але це вже стара пісня і його особливо ніхто не слухав.

Читайте також: У токсичному середовищі

Народні обранці були явно не налаштовані на такі ділові розмови. Вони ділилися одне з одним найсокровеннішим, демонстрували фотки і обговорювали справді актуальні проблеми. Побратим президента і сірий кардинал в фракції БПП Ігор Кононенко щось доводив своєму колезі по цеху Анатолію Матвієнку, на що Матвієнко активно відповідав, жестикулюючи руками. Вираз обличчя Кононенка був при цьому дуже серйозний, але його непристойна засмага на обличчі, підкреслена свіжими слідами бритви, явно видавали, що в святкові дні нардеп зовсім не переймався проблемами вітчизняного парламентаризму. Та й навіщо перейматися? От Надія Савченко присвятила свою відпустку оприлюдненню списків полонених і пожинанню плодів своєї самодіяльності. І що? Прийшла набурмосена, серйозна. Сіла на своє нове місце поміж позафракційних і таки пішла до колег з «Батьківщини» вітатися. А ті радісно так потягнули їй ручки  – «Надя прийшла». Серйозність відразу як рукою зняло.

Єдиний напружений момент проявився, як лідера Радикальної партії вирішили всім чесним народом трохи поставити на місце за образу віце-прем'єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, пообіцявши, що поки він не вибачиться, частина депутатів парламенту не будуть голосувати за ініціативи його партії. Звісно, головний радикал не сприйняв жодної критики і, вибігши на трибуну гнівно махав руками, але це все виглядало так потішно, що ще більше підняло загальний настрій в залі.

Читайте також: Трансформація. Чи стане 2017-й роком громадянського суспільства

Звичайно, за таких умов працювати було вкрай важко, але деякі важливі для країни рішення депутати все ж прийняли. Найперше впровадили автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті, потурбувалися безпекою цивільної авіації, перевезеннями небезпечних вантажів, розвитком українського судноплавства, удосконаленням містобудівної діяльності, охороною пралісів, визначили поняття «автомобільні дороги оборонного значення» та встановили День українського добровольця, який відзначатиметься щорічно 14 березня.

За всіма цими важливими турботами провалили проект постанови «Про фінансове забезпечення діяльності Верховної Ради України», яким збиралися підняти собі трохи заробітну плату і покращити свій і без того важкий економічний стан. Не виключено, що постанову було провалено навмисно, і не лише з популістських міркувань. Можливо, рівень платні комусь видався справді сміхотворним на фоні задекларованих заощаджень і гра не вартою свічок. Але про це прості смертні українці зможуть дізнатися лише читаючи поміж букв, бо зізнаватися відверто, народні обранці, про такі інтимні подробиці, навряд чи будуть. Єдиний мінус цього провалу – не затверджений кошторис витрат Ради на 2017 рік у розмірі 1,128 мільярди гривень, що, за зізнаннями деяких нардепів, може потягнути за собою бунт найманих працівників парламенту, хоча це радше фантазії аніж відображення справжньої дійсності. Революційна ситуація породжена повстанням наймитів парламентаризму це вже занадто.

Читайте також: Моделювання виборів

Ну і найважливіший результат першого робочого дня це безумовно прийняття календарного плану проведення наступної шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Без цього надважливого документу жодного поступу країни не можливо уявити. Він, щоправда як і все у нашій нинішній дійсності, вийшов можливо занадто реформаторський, що багатьом обранцям не припало до душі, але що тут вдієш, у такі непрості часи живемо.