Голова Держінспекції: перевірка вишів здійснювалася на прохання студентів та їхніх батьків

15 Січня 2014, 18:37

«Тиску на студентів з боку викладачів комісія не відзначила. Більшість студентів, які нам розповідали, що були на Майдані, здали іспити на відмінно й добре. І серед них – лише кілька, які отримали посередні результати. На технічних факультетах лише одна група здала гірше», – зазначив Михайленко.

За його словами, журнали відвідуваності членам комісії викладачі показували, «щоб не було такої ситуації, коли викладач може коригувати оцінку на основі відвідуваності і семестрових модулів контролю».

«Це не була позапланова перевірка, а було вивчення об’єктивності проведення зимової екзаменаційної сесії – не тільки в університеті Шевченка, а й ще у п’яти вишах Києва. Зокрема у Національному педінституті імені Драгоманова, в Національно-технічному університеті «Київський політехнічний інститут», Національному університеті біоресурсів і природокористування, Київському національному економічному університеті, Київському національному університеті театру і кіно імені Карпенка-Карого», заявляє голова Держінспекції.

За його словами, перелік вишів і факультетів визначались на основі звернень студентів і їхніх батьків,

«Наголошую, оцінювання роботи студентів здійснювали тільки викладачі. Члени комісії – а це не тільки працівники Держінспекції, а й викладачі з інших вишів – не впливали на оцінки. Якщо бачили, що викладач ставить необ’єктивну оцінку студентові, то єдине, що робили члени комісії, так це писали акт про те, що вони вважають, що оцінка або занижується, або завищується. Але це були поодинокі випадки. У більшості випадків думка членів комісії збігалася із думкою викладачів. Так студентів КПІ перевіряли доценти й професори Київського політичного інституту, а студентів університету Шевченка перевіряли викладачі КПІ», – заявляє Гончаренко.

Він стверджує, що перевірка проводилась вибірково – «відповідно до звернень студентів і батьків».

«Наприклад, в університеті Шевченка комісією було охоплено 5-7% груп. Ця перевірка здійснювалася на звернення комісії та представників студентської ради. Загалом Держінспекція займається не тільки перевірками зимової сесії, ми також перевіряємо вступну кампанію, перевіряємо проміжні контрольні у вищих навчальних закладах. Взагалі за минулий ми перевірили роботу 517 навчальних закладів», – зазначив Гончаренко.

За його словами, ніхто зі скаргами чи з зауваженнями до комісії не звертався.

«Роботу в університеті імені Шевченка і КПІ завершили, в інших вишах вона триває. Але через кілька днів вона завершиться. До речі, в нашій перевірці жодного представника МВС не було», –  наголосив він.

«Звернення про необхідність перевірок від Спільної комісії МОН, МВС, Мін’юсту із залученням представників студентського самоврядуваннями ми отримали ще 25 грудня з метою забезпечити вивчення об’єктивності і неупередженості під час здачі зимової сесії. А сама ця комісія була створена раніше на прохання Студентської координаційної ради, яка звернулась до Міністерства освіти з вимогою сприяти неупередженості під час екзаменів. Ця комісія не здійснювала перевірку у вищих навчальних закладів. Вона збирається раз на місяць для аналізу потенційних чи реальних фактів тиску на студентів за участь у протестах», – додає Гончаренко.

Як повідомлялось, 15 січня студенти КНУ імені Тараса Шевченка оголосили персональну безстрокову акцію голодування у зв’язку з діяльністю комісії.

Згодом стало відомо, що комісія Державної інспекції навчальних закладів уже завершила перевірку організації зимової сесії на деяких факультетах Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Після цього студенти припинили голодування.

За словами Лілії Гриневич, голови профільного комітету ВР, перевірками зимової екзаменаційної сесії в київських вишах влада тисне на учасників Майдану.