Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Eurosatory 2016: традиційна і “розумна” зброя та росіяни “в межах санкцій”

Світ
17 Червня 2016, 14:53

Теракти та війни на Близькому Сході, в Україні, в Африці та інших куточках земної кулі профілюють контекст, в якому попит на зброю щонайменше не падає. Навіть більше: організатори салону Eurosatory, що проводиться в паризькому передмісті Вільпент раз на два роки, констатують збільшення учасників виставки на 4,5%, порівняно з 2014 роком.

“Навіть така маленька країна, як Словенія, держава з двома мільйонами мешканців, привезла аж 18 підприємств! – наголошує Радіо France Inetrnationale. – Загалом ЄС презентує майже півтора десятки нових моделей танків та бронетранспортерів.”

Читайте також: Друзі, з якими ворогів не треба

Військову техніку для сухопутних військ, протиповітряної оборони та нові кластери для індивідуального та колективного захисту розташовано в 33 національних павільйонах. Український з-поміж них — досить популярний: клієнтура заходу в курсі військових дій на Сході країни. Про конкретні підписані контракти поки що офіційно не повідомляли, але народ заглядає, роздивляється, моделі та стенди, розпитує про властивості запропонованої продукції…

Україна презентує на виставці продукцію ДК «Укроборонпром». Експозиція сформована підприємствами-учасниками Концерну: ДК «Укрспецекспорт», ДГЗІФ «Укрінмаш», ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова», ДП «Київський бронетанковий завод», ДП «Львівський бронетанковий завод», ДП «Житомирський бронетанковий завод», ДП «НТК «Завод точної механіки», ДП «НТК «Завод точної механіки», ДП «КБ «Артилерійське озброєння», ПАТ «Завод «Маяк», ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч», ДП «Ізюмський приладобудівний завод» та ПАТ «НВО «КЗА ім.Г.І. Петровского».

Натомість російський павільйон великого успіху не має. Правозахисні організації, та зокрема Amnesty International наголошують, що будучи агресором та перебуваючи під санкціями, Росія в принципі не мала б бути представленою на салоні озброєнь. Але організатор заходу — Міністерство оборони Франції — розпливчасто пояснює, що “справжніх моделей росіяни не демонструють, лише макети та версії 3D, що нічим не суперечить санкціям”…

Тим не менш, “Рособоронекспорт” все ж пропонує свій танк Т90С, що його вже закуповує Алжир упродовж кількох років. “Санкції не проголошують для того, щоб потім дозволяти промоуцію військового спорядження на міжнародному салоні, в ім”я стратегічних або дружніх взаємин, аби не посваритися з державою”, – наполягають речники Amnesty International. А тим часом, поки російський павільйон обмежується брошурами та стендами, чимало російської зброї пропонують інші країни. Йдеться, зокрема, про автомати Калашникова тип 47, що можна побачити в експозиціях колишніх радянських республік.

Читайте також: Календарна технологія. Як активізуються проросійські сили в Парижі

Каталог виставки окремо наголошує на 450 новинках салону. “Хіт сезону — це дрони, – пише щоденний економічний часопис Les Echos. – 115 підприємств привезли нові розробки, це на 40 відсотків більше ніж минулого разу. Інший пріоритетний напрямок — кібербезпека (74 учасники виставки супроти 10 у 2014 році). Найточніша електроніка, тривимірне бачення, синхронізовані телекомунікації, різноманітні роботи, – все спрямоване на те, щоб перетворити бійця в “доповненого солдата” на роботизованих позиціях.

Щодо дронів — спостерігаємо нестримний політ фантазії. Від мініатюрних виробів, що солдат може тримати на мотузці, наче дитина — повіртяну кульку, під час бою, до поліцейських дронів, здатних поливати бунтівників згори слізогінним газом.”

Чимало відвідувачів звернули увагу на проект літючого автомобіля фірми “Vaylon » (http://www.vaylon.fr/). Модель має назву  Pégase MkII. Її розроблено в 2003, але комерціалізація починається лиш нині. Бойова автівка здатна швидко викидати відтрило та здійматися в небо: не так, щоб високо, але долати перешкоди на розбитих дорогах, схоже, здатна.

З-поміж українських експонатів, за свідченнями учасників салону, інтерес викликали протитанкові ракетні комплекси підприємства “Луч”: “Скіф” та “Корсар”, що озброєні кумулятивними та осколково-фугасними ракетами. Вперше на “Eurosatary » були представлені українські модернізовані вертольоти. “Ми тут представляємо модернізований вертоліт Мі-8 М1, так звана «повітряна швидка допомога», з можливістю трансформації у будь-яку з п’яти доступних конфігурацій упродовж 40 хвилин», – пояснив власному кореспондентові УКРІНФОРМу в Парижі директор комерційного департаменту ПАТ “Українські вертольоти” Олег Рудь.

Найбільші за розміром та наповненням експозиції представляють Франція, США, ФРН, Велика Британія, Ізраїль, Італія, Австрія, Туреччина, Канада, Чехія та Бельгія. Багатолюдний захід, звичайно ж, не обійшовся без ексцесів. У день відкриття пацифісти полили червоною фарбою французький танк Leclerc, висловлюючи в такий спосіб глобальний протест як проти постачань цієї зброї Саудівській Аравії, яка воює в Ємені, так і проти “ставлення до військового устаткування як до банального товару”. Попри те, що протестувальники чемно купили квитки й отже безперешкодно змогли дістатися експонату, служба безпеки салону не залишила їм багато часу на спілкування з публікою. Краще б, воно, звичайно, без воєн, – хто ж заперечить? Але людську натуру не переробиш. “Хочеш миру — готуйся до війни”, – радили ще давні римляни. А коли війна вже на твоєму обійсті, залишається лише одне: ефективно боронитися, аби не зникнути. Салони з озброєнь ще не скоро вичерпають себе. А може й ніколи.