Один день в гвардійському єгерському полку

Світ
18 Травня 2016, 18:55

За сприяння Міністерства Оборони Фінляндії, кореспондент Тижня відвідав військову базу, на якій знаходиться елітний гвардійський єгерський полк.

Підрозділ розташований на мальовничому острові Сантахаміна. Єгерський полк займається охороною всього столичного регіону. Потрапити сюди звичайному громадянину дуже складно, а громадянину іншої держави й поготів, адже це військовий режимний об’єкт.

На блок посту по дорозі до гарнізону нас з фінською журналісткою чекав прес-офіцер підрозділу, який сказав, що ми сьогодні можемо подивитися на те як функціонує полк, а також побувати на тренуваннях – штурм будівель та польові стрільби.

Єгерський полк складається з двох батальйонів – єгерського та охоронного, а також спортивної роти. В 2016 році на службі перебуває 376 солдатів та офіцерів на контракті та 1600 призовників. Річний бюджет полку – 40 млн євро. До того ж за рік тут також тренується близько 1600 резервістів.

Головними завданнями цього військового підрозділу є забезпечення охорони столиці та провінції Уусімаа, тому тут тренуються в основному для ведення боїв різного характеру в міських умовах.

Читайте також: Один день з фінськими добровольцями

Одним з завдань також є допомога поліції у випадку виникнення критичних ситуацій. Бійці полку приймають участь в офіційних державних заходах –  зустрічають іноземні делегації. Але треба відразу сказати, що бійці, які несуть службу в протокольних церемоніях не мають жодних привілеїв.

Прес-офіцер привіз нас до свого офісу, де на нас чекав командир єгерського батальйону. Спочатку наш план був послухати розповідь про полк та потім подивитися навчання призовників.

Але кореспондента Тижня дуже зацікавило те, як же все-таки живуть фінські строковики. Командир батальйону знайшов бійця і попросив його показати все, що нам потрібно. При чому комбат залишив його самого, не даючи йому ніяких настанов.

Фінів дуже здивувало бажання кореспондента Тижня подивитися на побутові умови їх військової служби.

Призовник привів нас до казарми, якій, до речі, більше 100 років. В якому вона стані краще подивитися на фото. Звичайно тут провели капітальний ремонт і все зроблено за сучасними стандартами комфортного життя.

В самій казармі дуже затишно, світло та просторо. Боєць привів до своєї кімнати. Окрім нього тут живуть ще 9 бійців. Ліжка – двоспальні.

Строковик, розуміючи інтерес кореспондента всіма ніби то дрібницями військового життя вирішив сам показати, що їм видають для несення служби.

Так от, як тільки призовник приїжджає до військової частини, йому на складі видають: спальний мішок, матрац, кевларовий шолом, бронежилет 5-го класу, розгрузочний жилет, протигаз, 5 пуловерів, 5 футболок, 5 пар кальсонів, 5 пар трусів, теплий зимовий светр, 2 рюкзаки, маскхалат, спортивний костюм, кросівки, шорти, 2 зимові шапки, 2 пари зимових рукавиць, тактичні рукавиці, 2 балаклави, панама, кепка, ложка, вилка, котелок, 5 пар зимових носків, 5 пар звичайних носків, 3 магазини, 2 пари звичайних берців, зимові берці, гумові чоботи, термос, 2 рушники, тапочки, 2 зимові куртки, парадна форма, 2 комплекти камуфляжу, аптечка, компас, навушники для стрільби, захисні окуляри, ремні, саперна лопатка, ковдра, 2 простирадла, 2 подушки, щітку та крем для чистки взуття. 

Тиждень запитав у призовника що трапиться, якщо щось буде втрачено чи загублено, нащо отримав відповідь, що доведеться платити з власного гаманця. Але потрібно буде пояснити умови пропажі.

Боєць також розповів про розпорядок дня, який полягає у наступному:

-5.30 підйом

-6.00 сніданок

-7.00 ранковий туалет

-8.00 тренування

-10.40 ланч

-11.40 тренування

-15.40 обід

-16.00 саморозвиток

-20.00 вечеря

-20.50 перекличка

-22.00 відбій.

Коли кореспондент Тижня запитав, чи займаються солдати фарбуванням бордюрів, прибиранням, будівництвом, ремонтом, то боєць довго не міг зрозуміти, про що в нього запитують. Зрештою, він пояснив, що нічого з вище згаданого йому не відомо і він ніколи не чув і бачив щоб інші бійці займалися подібним.

Не могли не запитати про «неуставні відносини» в армії Фінляндії, тут строковик сказав відверто, що раніше він чув про такі випадки, але тут в Сантахаміна такого немає. Його ж товариші, які теж зараз перебувають на службі в інших містах Фінляндії, розповідали про відсутність будь-якого приниження зі сторони старших бійців, а й офіцерів поготів.

Після ознайомлення з побутом, нас запросили відвідати відпрацювання штурму багатоквартирного будинку. За легендою, в ньому засіли терористи, які сконцентрували тут великі сили. Необхідно сказати, що макет будинку практично повністю копіює середньо-статистичну квартиру в Хельсінкі.

Дивіться також: Фінські добровольці. Боєздатні підрозділи з пересічних громадян

Бійці єгерського полку використовували бронетехніку для проведення штурму. На подвір’я залетів БТР, який почав вести відволікаючий вогонь, створивши для атакуючих бійців щільну димову замісу. Поки терористи вели хаотичну стрільбу, бійці проникли в будівлю і почали захоплювати квартиру за квартирою. Після проведення першого штурму, бійці іншої групи відпрацьовували техніку захоплення будинку, а за нею ще одна і ще одна…

По закінченню навчання командир батальйону пояснив, що його бійці чи не кожного дня займаються подібним вправами. Цитую «it’s just the ordinary office business».

На цьому тренування для призовників не закінчувалися, попереду були ще стрільби та тактична гра. Комбат з особливою гордістю показував полігон полку, який розташований неподалік моря. Тут бійці тренуються стріляти по мішеням зі стрілецької зброї, крупнокаліберних кулеметів, снайперських гвинтівок, протитанкових гранатометів та комплексів, АГС та 82 мм мінометів. Строковики єгерського батальйону щодня вправляються в стрільбі з різних видів зброї.

Раз на місяць на полігон запрошують звичайних громадян щоб вони подивитися куди ж витрачаються їх гроші з сплачених податків.

Цього дня, призовники вирішили показати як вони відбивають масовану атаку піхоти уявного ворога при підтримці танків. За законами жанру проти-танкісти спочатку підбили за допомогою протитанкових гранатометів Apilas ворожі танки, а потім за справу взялися кулеметники, які вогнем розсікли піхоту ворога. Потім зайшла група зачистки, яка і завершила розгром уявного ворога.

Старші офіцери полку подякували своїм солдатам за гарний результат.

Ось такий звичайний день з життя єгерського полку.